17 april, 2009

Värmen får fästingsmittan TBE att öka

Fästingarna sprider sig över landet. Klimatförändringarna med högre temperatur och kortare vinter gör att smittspridningen av TBE ökar. Rekordmånga svenskar insjuknar i TBE, fästingburen hjärn­inflammation. Semesterfirare i Sverige och Europa riskerar att bli smittade av TBE. De kan skydda sig med vaccin.

Medeltemperaturen väntas stiga mer i Sverige och Skandinavien än i övriga världen. Det varmare klimatet leder både till att fästingarna blir allt fler och att de sprider sig över större delar av Sverige, särskilt norrut.

Klimatexperter menar att spridningen av smittoämnen som överförs av djur kommer att öka, exempelvis TBE som smittar via fästingar. Högre temperatur även vintertid gör också att fästingarna överlever lättare.

TBE, fästingburen hjärn­inflammation, går att förebygga genom vaccin. Däremot går inte hjärninflammationen att behandla när man har insjuknat. Därför är det viktigt att vaccinera sig om man bor eller besöker riskområden. Vaccinet Encepur ger över 90 procents skydd mot TBE-virus.

TBE smittar direkt vid bettet
TBE-virus överförs direkt vid fästingbettet. Först får man influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk och feber upp till en vecka. Därefter tillfrisknar tre av fyra personer, de är i fortsättningen immuna mot sjukdomen.

Men en av fyra personer (25 procent) får efter kort tid en allvarligare form av TBE, som beror på att viruset har spridit sig till hjärna och hjärnhinnor. Typiska sjukdomstecken är svår huvudvärk, hög feber, illamående, nackstyvhet och påverkat allmäntillstånd.

– Bestående neurologiska skador som problem med tal, minne och koncentration, nedsatt hörsel och ibland förlamning kan bli följden. Ofta krävs långvarig sjukskrivning och rehabilitering. Dödsfall förekommer, även om det är ovanligt, säger Lars Lindquist, adjungerad professor i infektions­sjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

År 2008 insjuknande 224 svenskar i TBE mot 182 året innan, en ökning med 23 procent. De flesta som får TBE är i 40-årsåldern. Ungefär var tionde som smittades 2008 var yngre än 14 år.

Utöver klimatfaktorer finns andra troliga skäl bakom TBE-ökningen, till exempel att läkare och allmänhet har blivit mer medvetna och observanta och att diagnostiken av TBE har förbättrats.

Riskområden
Flest drabbas av TBE i Stockholms och Sörmlands skärgårdar, kring sydöstra Mälaren och i Uppland. Smittan finns också utefter kusten från Kalmar mot Blekinge och nordöstra Skåne, på Västkusten från Göteborg mot Uddevalla, längs Vätterns och Vänerns södra stränder, i Östergötland och på Gotland.

Enstaka fall rapporteras även från inlandet och helt nytt för 2008 var två fall av TBE i södra Dalarna och ett i Skellefteå, uppger Smittskyddsinstitutet.

TBE finns inte bara i Sverige. Det finns risk för TBE-smitta även på Åland, i Finland och de baltiska länderna, i Kroatien, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Tyskland, Polen och Österrike.

Dags att vaccinera
Smittskyddsinstitutet rekommenderar alla som bor och vistas i riskområden att vaccinera sig mot TBE. Det behövs tre sprutor för bästa möjliga skydd.

TBE-vaccinet Encepur doseras så här:
Dos 1 bör tas snarast inför sommaren 2009.
Dos 2 tas efter fyra till tolv veckor.
Dos 3 tas efter ytterligare nio till tolv månader.

En påfyllnadsdos vart tredje år gör sedan att skyddet mot TBE behålls. För att det ska bli lättare att komma ihåg kan man få påminnelse genom sms eller e-post.

Vaccinet Encepur
Encepur ger över 90 procents skydd mot TBE-virus. Vaccinet stimulerar bildandet av antikroppar som hjälper kroppens immunförsvar mot TBE-viruset. Encepur finns i två varianter – ett barnvaccin (1-11 år) och ett vaccin ungdomar och vuxna. TBE-vaccin finns på vårdcentraler och på vaccinations­mottagningar. Encepur tillverkas av Novartis och säljs i Sverige av SBL Vaccin.

Fyra tips – så skyddar du familjen mot fästingar

· Vaccinera er mot TBE.

· Inspektera barnen och dig själv när ni varit ute i områden där fästingar är vanliga. Vuxna får oftast fästingar på undre delen av kroppen. Eftersom barn är kortare angrips de oftare på överkroppen, huvud, hals, hårbotten och bakom öronen.

· Ljusa kläder gör det lättare att upptäcka en krypande fästing.

· Inspektera husdjuren – även hundar och katter får fästingar som kan krypa över till människor.