24 april, 2009

40-årsjubileum för Sir Robin Knox-Johnston

Sir Robin Knox-Johnston celebrerar i år 40-årsjubileet av sin historiska solosegling med hjälp av storcirkelnavigation. Det var 22 april 1969 som Sir Robin Knox-Johnston, en av världens mest kända ensamseglare, blev historisk som den förste som seglade ensam non-stop jorden runt.

Sir Robin var den ende brittiske deltagaren i Sunday Times Golden Globe yacht race som tog sig i mål efter 312 till sjöss. En bedrift som få andra har upprepat sedan dess.

Sir Robin har dock gjort om sin egen bravad. Senast för två år sedan, då han vid 68 årsålder deltog i VELUX 5 OCEANS. Nu är det dock slut med sådana äventyr och Sir Robin firade sitt 40-årsjubileum i centrala London genom att segla uppför Themsen till Tower Bridge med sin originalbåt från 1969, Suhaili.

Idag är Sir Robin ordförande för Clipper Ventures Plc, ett företag som håller på med marina event. Han grundade själv företaget 1995 och är nu med och arrangerar VELUX 5 OCEANS och Clipper Round the World Yacht Race.

Knox-Johnston fick sällskap i London i St Katharine Docks av Hull & Humber, en av de tio identiska 68-fots racingbåtar som ska delta i nästa Clipper Race, det enda globala eventet för ickeprofessionella seglare. Ombord blev han välkomnad av åtta av de 18 brittiska seglare som har seglat ensamma jorden runt enligt storcirkelmetoden, inklusive den kvinnliga skepparen Dee Caffari och Steve White, som båda nyligen avslutade Vendée Globe race.

Länk: www.clipperroundtheworld.com

Länk: www.velux5oceans.com