8 maj, 2009

Malö får stöd för att utveckla hybrid

Malö Yachts får del av EU stöd på 2,2 miljoner Euro för utveckling av elektrisk marin hybrid Hybridfordon blir mer och mer populära på våra vägar. Detta har ökat intresset för att anpassa samma teknologi för användande på båtar.

– Även om det idag finns mycket bra komponenter på marknaden för detta ändamål finns det ännu inga helt optimala system som jag skulle rekommendera till båtbyggare, säger Nigel Calder, välkänd marinteknik skribent.

Nigel Calder bestämde sig för att ändra på detta tillsammans med Ken Wittamore, mariningenjör och forskningsrådgivare åt International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA).

Med ICOMIAs stöd har Ken och Nigel anlitat ett expertteam som skall hjälpa dem att fullända ett hybridsystem för marint användande. I november 2008 godkände EU preliminärt ett miljon bidrag på €2.2 och teamet har just i dagarna meddelat att projektet kommer att påbörjas 1 maj 2009.

Del av HYMAR teamet är EnerSys, som tillverkar Odyssey TPPL batterin, Victron Energy för elektronik och utveckling av programvaror; Dave Tether från E-Motion Special Projects för implementering av marina hybridsystem, Bosch Engineering GmbH för hjälp med att fullända systemets ”hjärna och muskler”, Steyr Motors för senaste tekniken inom diesel- motorer och elektrisk maskinteknologi, Bruntons Propellers och INSEAN, ett italienskt forskningsinstitut, för utveckling av propellrar i världsklass och Malö Yachts i Kungsviken på Orust för över 70 års erfarenhet av att bygga båtar.

– För Malö Yachts kommer Projekt HYMAR innebära en hel del nytänkande och utbyte av värdefulla erfarenheter inom teamet, förutom det beviljade EU stöd som företaget får ta del av. Som bonus kommer projekt HYMAR också att förstärka vårt företags position på världsmarknaden, säger Ulf Mattsson på Malö Yachts.

– Detta är ett dream team för marin hybrid utveckling” säger Nigel Calder.

– Vi är oerhört lyckligt lottade att ha EU:s stöd och jag känner mig mer och mer säker på att vi om två eller tre år kommer att ha teknologi för ett brett urval av hybrid system och andra relaterade produkter för motorbåtar, segelbåtar och små kommersiella båtar från 10m till 30m.

Länk: www.maloyachts.se