19 maj, 2009

Två naturhamnar blir nya hänsynsområden

Yttre Tistlarna och Grönskären har utsetts till hänsynsområden av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Det innebär att de populära naturhamnarna blir ännu bättre för båtfolk som vill ha lugn och ro. – Nu fördubblar vi antalet hänsynsområden i länet, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson. Vi vill förtydliga allemansrätten. Alla ska ha rätt till att kunna njuta av vår skärgård utan att störas av hög musik, bullrande motorer och svallvågor från snabba båtar. Det handlar om respekt för naturen och stillheten.

Yttre Tistlarna ligger allra längst söderut i Göteborgs kommun och Grönskären ligger utanför Härön i Tjörns kommun. Att just dessa platser nu utsetts till hänsynsområden är ett resultat av ett noggrant utredningsarbete.

– Det är en kombination av geografi, popularitet och remissutlåtanden, säger Kerstin Harvenberg, länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen. Vi vet att våra två tidigare hänsynsområden, Sandryggen/Getryggen utanför Fjällbacka i Tanums kommun och Vasholmarna utanför Grundsund i Lysekils kommun, uppskattas mycket av besökarna. Inte minst genom enkätsvar och reaktioner vid vår monter under Båtmässan.

Hänsynsområden kommer att utses på flera håll längs den svenska kusten och bygger mycket på frivillighet.

– Jag är övertygad om att den sociala kontrollen gör att rekommendationerna efterlevs, fortsätter Kerstin Harvenberg. Skyltar informerar om vad hänsynsområdet innebär och tillräckligt många som sökt sig till platsen har gjort det just för att få lugn och ro. Med tanke på att kustlinjen mellan Göteborg och Strömstad är 150 mil lång är det inte orimligt att det finns fyra fredade oaser som alternativ.

Länk: http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Pressrum/nyheter/2009/2009-05-18.htm