2 juni, 2009

Ostindiefararen besöker Risörs festival i sommar

Under sommarens turné kommer Ostindiefararen Götheborg att besöka ett antal norska kuststäder. Nu står det klart att skeppet besöker Risör Träbåtsfestival 6‐9 augusti. Träbåtsfestivalen i Risör är en av Nordeuropas mest kända båtfestivaler. I år vill arrangörerna markera sin internationella profil genom att bjuda in båtar och hantverkare från hela Norden.

Risör har flera hundra års historia som skuthamn och båtbyggarstad. Det är också därför som stadens årliga träbåtsfestival har uppnått en sådan popularitet sedan starten för 30 år sedan. Under några dagar i augusti försätts hela staden i festivalstämning när både gamla och nya träbåtar kommer på besök. I hamnen finns en hantverksgata med utställare med anknytning till båt och hav och flera regattor äger rum under festivaldagarna.
Årets festival får alltså besök av Götheborg, som kommer att ligga vid Dampskipsbryggen. Det är ett besök som arrangörerna ser fram emot med stor entusiasm.

– Vi är oerhört begeistrade över att få besök av Ostindiefararen Götheborg under årets Träbåtsfestival. Götheborg och Risör Träbåtsfestival jobbar båda med att förvalta och förmedla kustkulturen och träbyggarkonsten. Götheborg är det största skeppet som någonsin besökt festivalen och vi ser fram emot den spektakulära synen av fullriggaren förtöjd i ”den hvite byen ved Skagerrrak”, säger Jon Glöersen, festivalledare för Risör träbåtsfestival

Götheborg gör under sommaren 2009 en turné i Skandinavien. Skeppet kommer att besöka ca 11 hamnar i Danmark, Norge och Sveriges västkust.

Länk: www.soic.se

Länk: www.trebatfestivalen.no