15 juni, 2009

Ola Skinnarmo på väg mot Nordostpassagen

Starten har gått! Ska Ola Skinnarmo bli förste svensk som lyckas segla genom Nordostpassagen, sedan Nordenskiöld för 130 år sedan? Trots global uppvärmning ger ryska experter Ola bara 50 procents chans. Vintern har varit kall och våren sen. Gott om is med andra ord.

På måndagen satte han och hans besättning segel och lämnade kajen vid Kastellholmen i Stockholm för att påbörja ett äventyr som enligt planerna ska pågå i cirka tre månader. Den 6 000 sjömil långa seglatsen avslutas inte förrän i Berings Sund mellan Ryssland och Alaska. Ola själv anser att detta är den svåraste expedition han har genomfört

− Isen i Arktis kan vara mycket lömsk och i år ser det ut att vara extra tufft. Det finns helt klart en risk att båten skruvas ner eller att vi likt Nordenskiöld tvingas övervintra i ismassorna. Men faktum är att på grund av den globala uppvärmningen är isen mycket tunn och spröd och till stor del endast ettårig, så den kan försvinna snabbt när sommaren kommer, säger Ola Skinnarmo.

Expeditionen genomförs i samarbete med Världsnaturfonden, som kommer att finnas med ombord. Bland annat ska man studera hur glaciärerna har förändrats, samt livsbetingelserna för människor och djur i de arktiska områdena.

Seglingen går först runt Sveriges kust upp till Göteborg, sedan via Oslo och Tromsö till Svalbard, där expeditionen kommer att besöka forskare och ta del av färska data kring den globala uppvärmningens konsekvenser. I början av augusti är det dags att avsegla mot Murmansk och sedan börjar det verkliga äventyret – Nordostpassagen. Om de 50 procenten är på Olas sida så når expeditionen fram till Berings Sund i september. Några highlights från äventyret:
• 15 juni Stockholm. Start från Skeppsbron.
• 17 juni Karlskrina
• 18 juni Malmö
• 22 juni Göteborg. Samma dag som Nordenskiöld lämnade Karlskrona
• 24 juni Oslo, segling längs Norges kust mot Tromsö, ankomst 3 juli
• 5 juli mot Svalbard. Utforska södra Svalbard och träffa forskare.
• Början av augusti, Murmansk. Här startar Nordostpassagen på riktigt.
• Dickson, by namngiven av Nordenskiöld.
• Kap Tjeluskin, gamla värdens nordligaste punkt.
• Wrangelön, känd eller kanske ökänd för alla sina isbjörnar.
• Tjukotka, område där WWF jobbar tillsammans med isbjörnspatrullen.
• Någon gång i september avslutas expeditionen i Provedynja.

Länk: www.skinnarmo.com

Kommentarer

Kane 17:21:21 2009-06-15

Ger honom inte stor chans, massor av is just nu längs rutten han har tänkt sig. Han gav ju upp i Antarktis så fort han förfrös tummen, så han vågar sig väl inte så långt innan han vänder. Förra året var det en galen britt som försökte paddla till Nordpolen, inte en chans fick ge upp nästa direkt, och så Catlin expeditinen i våras, under minus 30 grader i 2 månader i sträck, nej de kom inte heller i närheten av Nordpolen…
Ola lycka till du behöver det!

Skinnarmo fan 19:13:30 2009-06-15

Kane, det var Göran Kropp som avbröt när han och Skinnarmo skidade tilsammans mot nordpolen. När Göran blev räddad fortsatte Ola själv de restrerande 50 milen till Nordpolen!

Kane 20:33:03 2009-06-15

Visst jag hade för bråttom helt korrekt, men det blir tufft hur som helst, följde Catlin expeditionen under våren, det var en stentuff kamp för överlevnad inget annat.

Bosse 22:46:03 2009-06-15

Är det ingen mer än jag som funderat på hur det kan komma sig att Nordenskjöld kunde ta sig igenom redan 1880. Då hade ju inte den av människan orsakade växthuseffekten börjat och ändå var det så lite is. Eller fanns det SUVar redan då? 🙂

Maria 22:59:12 2009-06-15

Heja heja Ola!!! han är ett föredöme och en inspiration – äntligen ett äventyr med hjärta och hjärna.

Borg 12:26:16 2009-07-10

Tror ju inte för en sekund på att han kommer klara det, men lycka till!