18 juni, 2009

Seglingens giganter möts i Sandhamn

Först Volvo Ocean Race, sedan den nya tävlingen Sandhamn Race Week och därefter klassiska Eurocard Gotland Runt. Aldrig tidigare har Stockholm och Sandhamn samlat så många, så snabba, så stora kappseglingsbåtar med så många seglingsproffs. Under tre veckor, från 15 juni till 5 juli, bjuds alla seglingsentusiaster, på decenniets seglingsfest.

Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS och Stockholms stad räknar evenemangen som de största i Skandinavien i år. KSSS, håller i det sportsliga, även för Volvo Ocean Race båtarna i Stockholm. Direkt därpå anordnar KSSS den nya tävlingen Sandhamn Race Week, som startar den 25 juni med ett tiotal klasser som seglar bankapp-seglingar. Veckan avslutas med anrika havskappseglingen Eurocard Gotland Runt där den nya heta och extrema båttypen Transpac 52, eller TP52, deltar för första gången i Eurocard Gotland Runt.

Russel Coutts seglar Eurocard Gotland Runt på svensk båt
En av seglingens giganter, Russel Coutts, trefaldig America´s Cup-segrare, kommer att finnas med på startlinjen i årets Eurocard Gotland Runt. Han gör det som navigatör i vännen Torbjörn Törnqvists TP 52:a. Båtarna är superlätta och supersnabba. I samma klass deltar också Niklas Zennström, grundare av Internetsajten Skype. Även Kung Harald av Norge har anmält sin TP52:a Fram. Zennström tävlar för Royal Southern Yacht Club, Törnqvist tävlar för arrangörsklubben KSSS och Fram för Kongelig Norsk Seilforening.

– Vi har nu 260 anmälda båtar till Eurocard Gotland Runt och det kommer in nya hela tiden. Vi hoppas nå upp till 300 båtar på startlinjen i år. Förutom kända kort som de båda svenska mästarna Ralf Aspholm i Data Communication, en Sinergia 40, och Ingvar Hertzman i sin IMX 40 Du Soleil II, finns ett ungdomsgäng från KSSS i Stefan Engström Arcona 430. Engström kan, i likhet med föregående års sensation, totalsegraren Banken Bar, mycket väl kan bli årets skräll, säger KSSS tävlingsledare Fredrik Feldreich.

De gamla klassiska yachterna som Refanut och Ittaka, Anitra m fl. kommer återigen att visa att gammal är äldst eller åtminstone vackrast. De klassiska båtarna seglar en lite kortare bana runt Gotska Sandön och tillbaka till Sandhamn.

– Klassen SweLYS/SRS innebär också att vi får många familjeseglare som vill prova nya utmaningar. Vi ser fram mot en riktig seglarfest, säger Fredrik Feldreich.

Yngsta besättningen i Gotland Runt 2009 kanske blir team Räknäs, sex killar, alla mellan 19-26 år. De ställer upp med en Windex 92 i LYS-klassen. Ett annat team som aspirerar på en topplats i LYS är Team Saven, som seglar en Arcona 400 med företagsbesättning och var som vann SweLYS/SRS-klassen på Sandhamn Open.

Sandhamn Race Week
Den 25 juni är der premiär för Sandhamn Race Week som också arrangeras av KSSS. Tävlingen inleds med SM i J80-klassen. Andra båtklasser delas in i Offshore: ORC Int., IRC, SweLYS/SRS. I bankappseglingsklasserna återfinns: CB 66, Drake, F-18, J80 (Int. SM) och Int.5. Tävlingen pågår helgen 25 – 28 juni.

FAKTA
Gotland Runt har arrangerats av KSSS sedan 1937. Klasser: ORC Int, ur vilken totalsegraren utses, ORC Club, IRC, SweLYS/SRS, Classic, och Entyp.
Starten går utanför Sandhamn, onsdagen den 1 juli kl 12.00. Målgången beror på väder och vind.
Banrekordet för enskrovsbåtar är från 1999; och lyder på 10,88 knop.
Fartrekordet för flerskrov, 14,38 knop, innehas av Andreas Andersen satt 2008 med 60-fotstrimaranen HiQ.

Länkar:
http://www.ksss.se
http://www.ksss.se/sv/Kappseglingar/Kampanjer/Eurocard-Gotland-Runt-/Deltagarlista/
http://www.volvooceanrace.org/ports/stockholm/
http://2009.medcup.org/home/ (TP52)
http://teamraknas.blogspot.com/ (ungdomsbåt)
www.syanitra.blogspot.com (classic yachts)

Foto: KSSS.