27 juni, 2009

Ericsson Racing Team i mål som slutsegrare

Ericsson Racing Team har nått slutmålet S:t Petersburg. I en mycket tidig och vacker lördagsgryning blev de två Ericssonbåtarna fyra (Nordiska Ericsson 3) och femma (internationella Ericsson 4) på den sista etappen av Volvo Ocean Race 2008-2009. Lyckan var total i teamet. Inte minst på Ericsson 4 som vann hela jorden runt-kappseglingen, även om spanska Telefonica Black vann den sista etappen.

Ericsson 4:as skeppare, brasilianaren Torben Grael, klev i land i S:t Petersburg med blandade känslor.

– Det här är slutet på vårt projekt och det är en konstig känsla. Några i besättningen hade jag aldrig mött tidigare och vi har blivit som bröder. Och nu ska vi gå skilda vägar. Men det har varit ett långt race och vi är trötta och alla ser fram mot en välbehövlig vila, sade Torben Grael som erkände att de kanske inte gick för fullt på den sista etappen eftersom de redan var klara slutsegrare:

– Den här tävlingen har varit så intensiv och krävande. Efter att vi vunnit så är det klart att det här blev en mer avslappnad etapp.

Besättningen på Ericsson 4 är unik på flera sätt. Inte minst för att samtliga elva ombord har varit med på varje etapp. Inte en enda gång har Torben Grael tvingats kalla in en ersättare. De har seglat tryggt och rutinerat, utan att någonsin göra något stort misstag. Och skepparen Torben Grael kan nu lägga till en seger i Volvo Ocean Race i sitt CV, där det redan finns fem OS-medaljer. Det gör honom till en av seglingshistoriens främsta.

Ombord på systerbåten Ericsson 3 var stämningen också på topp när de nådde den historiska staden. Men trots att det var racets kortaste etapp, som tog dem cirka 37 timmar, var det trötta seglare som klev iland.

– Jag är så trött så jag orkar inte säga något klokt. Ge mig en eller två dagar så kanske jag kan säga något intelligent om den här etappen. Men vi var i alla fall där uppe och slogs i toppen, även om vi inte höll ända in i mål, sade skepparen Magnus Olsson som var 23 minuter efter dagens segrare, Telefonica Black som vann sin första etappseger.

SLUTSTÄLLNING VOLVO OCEAN RACE 2008-2009
1. Ericsson 4, 114,5 poäng
2. Puma, 105,5
3. Telefonica Blue, 98
4. Ericsson 3, 78.5
5. Green Dragon, 67
6. Telefonica Black, 58
7. Delta Lloyd, 41,5

Länk: www.ericssonracingteam.com

Foto: Oskar Kihlborg/ERT.