30 juni, 2009

Holmberg till kvartsfinal i Match Cup Sweden

Magnus Holmberg och Peter Gilmour är två av de sex seglare som är klara för kvartsfinal i Match Cup Sweden efter två dagars seglingar i Marstrand. En sista kvalificering för de två sista platserna sker under onsdag och torsdag, då har övriga svenskar chansen. – Jag är väldigt nöjd med hur jag och min besättning har seglat och att vi är klara, säger Holmberg.

Efter en förmiddag med svaga vindar men strålande sol och en växande publik på de heta klipporna kom vinden tillbaka till Marstrandsvattnen på eftermiddagen.

Magnus Holmberg och hans besättning, där bland annat Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm ingick, var först att uppnå fyra poäng i Round Robin, genom att vinna tre av sina fyra matcher idag. Därmed var han kvalificerad för kvartsfinalen på fredag.

– Det var inga lätta matcher, men det har fungerat fint ombord med bra stämning och perfekt teamwork, sa Magnus Holmberg, som igår också utsågs till den första legenden i nybildade Hall of Fame i Match Cup Sweden.

Erfarenheten talade denna dag, för den andra legendariske seglaren i Hall of Fame, Peter Gilmour, hade en lika framgångsrik dag och vann fyra av sina fem matcher på tisdagen.

Det vara bara förra årets segrare, göteborgaren Mattias Rahm som lyckades vinna över den säkre skepparen Gilmour, liksom Björn Hansen igår.

– Vi har haft en del tur, men den här grundomgången ser vi mest som träning inför kvartsfinalen, som kommer att bli stentuff. Då börjar tävlingen.

Ytterligare fyra besättningar gick vidare direkt till kvartsfinal, Torvar Mirsky, Damien Iehl, Richard Mathieu och Ian Williams.

De andra svenska seglarna hade en motig inledning på måndagen, och för Björn Hansen och Johnie Berntsson var det fortsatt tungt under tisdagen med stundtals lätta, och ibland obefintliga vindar.

Hansen vann mot Adam Minoprio, men sedan var det stopp. Fransmännen Sébastien Col, Damien Iehl liksom Mattias Rahm klöv alla mållinjen före Hansen.
Johnie Berntsson, Mattias Rahm och Hansen går nu vidare till Repechage, en ny kvalificeringsomgång som seglas onsdag och torsdag eftermiddag, där alla team som inte gått vidare direkt går en helt ny tävlingsomgång.
Imorgon förmiddag börjar också damernas grundomgång, där svenskorna Linda Rahm och Anna Kjellberg utmanar sex andra kvinnliga världsstjärnor.

För resultat, se www.matchcupsweden.com

Foto: Dan Ljungsvik.