1 juli, 2009

Anna Kjellberg dominerar igen i Match Cup Sweden

För ett år sedan fick Anna Kjellberg ett wild card till Match Cup Sweden. I år är hon tillbaka, bättre, tryggare och snabbare – och gick direkt upp i delad ledning med världsettan Claire Leroy i matchracingtävlingarna i Marstrand. Fyra besättningar i Open-klassen nådde tre poäng i den första kvalificeringsomgången till de två sista platserna i kvartsfinalen, däribland Johnie Berntsson från Stenungsund.

I damernas första omgång gick både Anna Kjellberg och fransyskan och världsettan Claire Leroy på knock direkt. Anna, 25 år, seglade säkrare, snabbare och tuffare än sina konkurrenter och visade direkt att förra årets framgång inte var en tillfällighet, utan snarare början på en ny svensk raketkarriär i segling.

– Det känns i hjärtat att vara här och segla igen, minnena dyker upp, men samtidigt har jag lärt mig så mycket sen sist, berättar en bubblande glad Anna Kjellberg.
Anna Kjellbergs tuffa beslut inför säsongen att byta besättning betalar sig.

– Vi behövde ha samma mål, att vilja och kunna träna mycket och satsa 100 procent. Jag har fått en erfaren besättning så nu är jag en tryggare Anna än förra året, förklarar Anna.

I år seglar Malin Källström, Madeleine Magnusson, Vanja Lundberg, Nina Barne och Lotta Harrysson med Anna, och de har lagt ner hela vintern och våren på hård träning i Danmark och Sverige.

– Vi har tränat fart och manövrar och blivit väldigt samkörda.

I tävlingen märktes utvecklingen väl, Anna dominerade, seglade stabilt och moget och visade att hon litade på sin besättning.

Anna, som är kustbevakare till vardags, vill gärna bli som senaste årens världsetta och den delade ettan just nu i Match Cup Swedens damklass, Claire Leroy, som tränar och tävlar som heltidsproffs.

– Målet är att ha finanser att segla på heltid, jag älskar att segla. Nu ska vi satsa på OS 2012, det är ju bara en självklarhet.

Men nu handlar det om att segla för en finalplats.

– Det är bara att köra, det känns jätteskönt, säger Anna.

Hennes klubbkamrat Linda Rahm, seglade också på topp, men hade inte samma flyt i matcherna och förlorade knappt en av sina matcher, trots bra segling.

I VM-deltävlingens Open-klass är det ett veritabelt getingbo i Repechage, dvs kvalomgången till de två sista platserna i kvartsfinalen. Här tog sig Johnie Berntsson, som hade en tung dag i grundomgången upp till en bra utgångspunkt inför morgondagens tre matcher och vann tre av sina fyra matcher. Men det gjorde även två stjärnseglare från VM-serien, Ian Williams och Sébastien Col, samt unge dansken Peter Wibroe. Björn Hansen kammade hem noll poäng liksom Francesco Bruni.

Imorgon torsdag seglar damerna sin andra omgång i Round Robin, och herrarna har tre hårda matcher var kvar innan kvartsfinalisterna kan utses.

Länk: www.matchcupsweden.se