8 juli, 2009

Svenskorna visar formen inför VM i Lysekil

Den prestigefyllda tävlingen Match Cup Sweden på Marstrand förra veckan var det stora genrepet för de flesta damlagen som deltar i VM i matchracing i Lysekil, som avgörs under Lysekil Women’s Match den 27 juli till den 1 augusti.

En potentiell VM-medaljör är 25-åriga Anna Kjellberg, som tog sig till final på Marstrand. På ett år har Kjellberg stigit från 23 till 10 på Internationella Seglarförbundet ISAFs officiella världsrankinglista. Kjellberg räknas inte längre som en uppkomling, utan har med stabila resultat det sista året visat att hon tillhör toppen. I finalen mot australiensiskan Katie Spithill på Marstrand i lördags bjöd Kjellberg hårt motstånd. Hon anses segla snabbt med bra manövrar. Anna Kjellberg har som enda svenska hittills deklarerat att hon satsar på OS I London 2012.

Linda Rahm, som är rankad tvåa på världsrankinglistan, har haft ett mer svängigt år med något sämre resultat än vanligt men visade med sin tredjeplacering i Marstrand att hon är att räkna med i Lysekil. Rahm är regerande mästarinna i Lysekil Women’s Match med två raka segrar under tidigare världscuptävlingar och anses av de övriga 11 deltagare som en av de farligaste opponenterna i Lysekils vatten som hon bemästrar så väl.

Australiskan Katie Spithill, som vann tävlingarna på Marstrand, har ett VM-silver sedan 2007 i bagaget och visade på storform på Marstrand. Hon har deltagit i flera världscuptävlingar i Lysekil men aldrig lyckats ta en pallplacering.

Med en femteplacering gjorde den tvåfaldige världsmästarinnan Claire Leroy placeringsmässigt sin sämsta stora tävling på många år, vilket indikerar att Leroy kommer att ha flera farliga opponenter för guldmedaljen i VM i Lysekil.

Åtta av 12 VM-deltagare fanns på plats på Marstrand. Marie Björling, som gör comeback efter två års uppehåll, var inte med bland deltagarna men visade på storform när hon vann en världscuptävling i Portugal veckan före.

12 skeppare till VM (med dagens världsrankingordning i parentes):
Claire Leroy (1) FRA
Linda Rahm (2)SWE
Lucy MacGregor (3) GBR
Sally Barkow (4) USA
Lotte Meldgaard Pedersen (5) DEN
Silke Hahlbrock (6) GER
Katie Spithill (7) AUS
Anna Kjellberg (10) SWE
Nicole Souter (12) AUS
Camilla Ulrikkeholm (13) DEN
Christelle Philippe (14) FRA
Marie Björling (wild card) SWE

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsorer är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Evidens och Sebago som partners samt Lysekils Kommun som värdstad.

Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Radiofrekvens Mix Megapol 94,6 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.