29 juli, 2009

Svenskorna inleder starkt i VM i matchracing

Veteranen Marie Björling imponerade starkt när hon efter två års uppehåll visade på storform när VM i dammatchracing inleddes idag i Kyrkeviksbukten mitt i Lysekil. Björling vann fyra av fem seglade matcher och var den enda motståndare som slog världsettan Claire Leroy från Frankrike. Anna Kjellberg (bilden) har, liksom Claire Leroy, Camille Ulrikkeholm och Katie Spithill också segrat i fyra av fem seglade matcher.

Det var i perfekta seglingsförhållanden som VM i matchracing för damer inleddes i Lysekil idag. I friska sydvästliga vindar, 6-8 m/s, bjöd världens bästa matchracingseglerskor på actionfylld segling av absolut världsklass med tuffa manövrar där båtarna pressades till max. Under hela dagen var det jämna matcher och det är helt öppet vem som tar VM-guld i matchracing på lördag.

Marie Björling verkar snabbt ha hittat tillbaka till sin forna storform och seglade nästan felfritt. Hon tog tre raka segrar mot världstoppen imorse, då hon slog bland annat världsettan Claire Leroy från Frankrike och världstrean Lucy Macgregor från Storbritannien. Hon förlorade mot sin landsmaninna Anna Kjellberg som seglade en nästintill felfri match mot Björling.

– Vi har bra fart, gör bra manövrar och har fin taktik på banan, kommenterade en mycket nöjd Marie Björling, som har fyra tidigare VM-silver i medaljsamlingen.

25-årige Anna Kjellberg, som är rankad 10 på den officiella världsrankingen, hade också en stark VM-start med endast en förlust mot världsettan Claire Leroy.

VM i matchracing inleds med en grundomgång, där alla seglar en match mot alla motståndare. 12 lag deltar och alla seglar därmed 11 matcher i den första grundomgången (28 juli-30 juli). De sex deltagare med flest vunna matcher går vidare till ytterligare en omgång där alla möter alla, med andra ord fem matcher per lag (31 juli). De fyra bästa går vidare till semifinal och på lördag den 1 augusti koras världsmästarinnan i finalen mellan de två högst placerade teamen.

Resultat VM i matchracing efter första dagens seglingar (med Internationella Seglarförbundets ISAFs världsranking i parentes):
Efter 5 seglade matcher (totalt 11 ska seglas i grundomgången):
Marie Björling (43) SWE 4-1
Claire Leroy (1) FRA 4-1
Anna Kjellberg (10) SWE 4-1
Katie Spithill (2) AUS 4-1
Camilla Ulrikkeholm (13) DEN 4-1
Lotte Meldgaard Pedersen (5) DEN 3-2
Silke Hahlbrock (6) GER 2-3
Sally Barkow (7) USA 2-3
Lucy Macgregor (3) GBR 1-4
Linda Rahm (4) SWE 1-4
Nicole Souter (8) AUS 1-4
Christelle Philippe (19) FRA 0-5

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsorer är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Evidens och Sebago som partners samt Lysekils Kommun som värdstad.

Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Radiofrekvens Mix Megapol 94,6 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.