31 juli, 2009

Sex deltagare går vidare till kvartsfinal i Lysekil

I hårda vindar som kraftigt ökade mitt på dagen blev det fysisk segling som avslutade grundomgången i VM i matchracing idag. På grund av ett avbrott mitt under dagen, då vindarna nådde kulingstyrka, hann man inte med att påbörja kvartsfinalen som därmed inleds imorgon förmiddag. En av dem som kvalificerat sig för final är Anna Kjellberg (bilden).

Det rann kaskader av vatten i storseglen när de sista matcherna i grundomgången seglades idag under eftermiddagen. Starka vindar, kraftiga vindvrid och bitvis hårt regn försvårade tävlingen för seglare, banläggare och tävlingsledning. Men det blev mycket action ute på banan och superb segling av världens bästa matchracingtjejer.

Redan igår var det klart att svenskorna Marie Björling och Anna Kjellberg samt fransyskan Claire Leroy är klara för kvartsfinal. Idag avgjordes de sista tre platserna i tuffa dueller i den starka vinden.

Australiskan Katie Spithill seglade aggressivt i de fysiska förhållanden och vann två av sina matcher idag och därmed är hon klar till kvartsfinal, vilket även gäller för Spithills landsmaninna Nicole Souter.
– Det är en stor fördel för oss att vara två australiska team som tränar ihop och pushar varandra. Vi har med en gemensam tränare och man kan nästan säga att vi är ett team av 12 istället för sex, sade Katie Spithill under kvällens presskonferens.

Bäst i grundomgången var den dubbla världsmästarinnan Claire Leroy som endast förlorade en match av 11, mot Marie Björling. Marie Björling och Anna Kjellberg ligger nära inpå fransyskan med nio segrar och två förluster för Björling och åtta segrar och tre förluster för Kjellberg.
– Vårt mål var att sluta topp fyra i grundomgången, därför är det en stor överraskning och glädje att toppa grundomgången. Till kvartsfinalen står dock allt på spel. Alla sex team som har gått vidare seglar riktigt bra, säger regerande världsmästarinnan Claire Leroy, som seglade med en helt ny besättningsmedlem idag efter att lagets fördäckare skadat handen i sista matchen igår. Den nya fördäckaren flögs in från Frankrike i natt, vilket inte verkar ha stoppat Leroy’s framgångar, med bara segrar idag.

I kvartsfinalen möter de sex deltagarna varandra en gång, precis som i grundomgången. Varje deltagare seglar därmed fem matcher. De fyra bästa går vidare till semifinal. Poängen från grundomgången räknas inte till kvartsfinal, då börjar tävlingen från noll igen.

Finalen avgörs på lördag då världsmästarinnan i matchracing 2009 koras.

Resultat VM i matchracing dag 3 – Grundomgången klar.
(med Internationella Seglarförbundets ISAFs världsranking i parentes):

Resultat av 11 seglade matcher i grundomgången
De sex bästa går vidare till kvartsfinal:

1. Claire Leroy (1) FRA 10-1
2. Marie Björling (43) SWE 9-2
3. Anna Kjellberg (10) SWE 8-3
4. Nicole Souter (8) AUS 6-5
5. Katie Spithill (2) AUS 6-5
6. Camille Ulrikkeholm (13) DEN 6-5

7. Lotte Meldgaard Pedersen (5) DEN 5-6
8. Sally Barkow (7) USA 5-6
9. Lucy Macgregor (3) GBR 5-6
10. Linda Rahm (4) SWE 4-7
11. Silke Hahlbrock (6) GER 2-9
12. Christelle Philippe (19) FRA 0-11

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.