4 augusti, 2009

Bohinc fokuserad inför utmaningen i Göteborg

Tisdag 4 augusti 2009: Hannes Bohinc, en av världens mest framstående förare inom powerboat-racing anländer till Göteborg på torsdag. Han är väl medveten om att allt utom seger för OSG-racingteamet i helgens Scandinavian Grand Prix kommer att göra det svårt att fortsätta slåss om världsmästartiteln. Bohinc kör tillsammans med teamägaren och skicklige “throttlemannen” (gasaren) Giancarlo Cangiano, även han en f.d. världsmästare.

Med fyra tävlingar kvar ligger laget på andra plats i Evolution-klassen och Bohinc vet vad som krävs för att mercury-utrustade SNAV OSG ska behålla tätkänningen.

“Vi vet att det blir tuffa tävlingar i Göteborg. Vad vi däremot inte vet är hur elementen kommer att uppföra sig”, förklarar Bohinc. ”När det gäller endurance-racing är det mesta oförutsägbart; sjön, riskerna, förhållandena och hur båten kommer att prestera. Annorlunda uttryckt är det en rejäl utmaning att försöka vinna på den här toppnivån.”

Österrikaren Bohinc, som också är en framgångsrik företagare, är en av hittills bara sex förare som två gånger tagit hem segern i racet Cowes-Torquay-Cowes och en av endast tio som vunnit den eftertraktade Harmsworth Trophy vid mer än ett tillfälle. 1994 upptäckte han tjusningen med offshore-racing och han blev snabbt en av sportens ledande personligheter. Karriären innehåller också dramatik som när hans båt slog runt vid VM för UIM klass 2 i Buenos Aires 1997 och fastnade i leran på flodbottnen så att luckan till kabinen klämdes fast.

“Jag ledde och var inne på sista varvet när styrningen plötsligt gav upp. Vi dök och det blev omedelbart en allvarlig situation. Det var inte djupt nog för att få upp luckan. I åtta minuter var jag utan syre tills dykarna kom och fick ut mig. Jag var kliniskt sett död.”

Hannes tycker ändå: ”i affärs-och racingsammanhang gäller samma sak…man måste våga för att vinna!”

Powerboat P1 Scandinavian Grand Prix, Havets Grand Prix, består av två tävlingar, ett sprint-race (distans 45 sjömil) på lördagen den 8 augusti och ett endurance-race (distans 73 sjömil) på söndagen den 9 augusti. Planerad starttid för båda dagarna är kl. 15.30.

Länk: www.HannesBohinc.com/p1