16 augusti, 2009

Svenskar i guldposition när vindsurfing-VM avgörs idag

Sista dagen av vindsurfing-VM har precis inletts med mycket starka vindar och stora vågor. Både på dam- och herrsidan finns svenska seglare med i toppen. 16-åriga Kajsa Larsson ligger tvåa bland damerna och 15-årige Adam Holm ligger på tredje plats i herrklassen. Båda leder samtidigt sina respektive viktklasser.

Årets VM i Kona-klassen är det fjärde i ordningen och har samlat nästan 90 seglare från ett tiotal länder och pågår fram till söndag den 16 augusti. Tidigare VM i Kona One-klassen har seglats i Thailand, Frankrike och Tyskland.

Kona-klassen har gjort vindsurfingen till en folksport igen. En bräda och ett segel är vad som gäller i alla väder. Det lockar både gamla OS-seglare och nya unga talanger. Den yngste deltagaren är 8-årige Fridolph Fors från Motala.

Prognosen för dagens seglingar talar om vindar i Varamobukten utanför Motala på upp till 15 meter per sekund och vågor på upp till två meters höjd.

Seglingarna kommer att vara avgjorda tidig eftermiddag idag. Direkt därefter kommer resultatreleaser att publiceras på Svenska Kona ONE-förbundets pressrum på Newsdesk.

– Det kommer att bjudas fantastisk segling och fototillfällen idag. De gula, röda och blå seglen kommer att fylla bukten och ge härlig färg. Vi är också otroligt glada över att den världsberömde freestyle-seglaren Michael Rossmeier har kommit hit. Han har lovat spektakulära hopp under dagen, berättar Joachim Larsson ansvarig för VM-tävlingarna.

Den som sätter verklig färg på tävlingarna är samtidigt legendaren Bruce Matlack från USA. Han vann det allra första VM:et i vindsurfing 1973 och är still-going-strong. Det finns sannolikt ingen 65-åring i världen som är i närheten av att mäta sig med honom.

Länk: www.bradsegla.se