20 augusti, 2009

Archipelago Raid – topptrion drar ifrån

STOCKHOLM 20 augusti 2009 – Efter fyra dagar av totalt sex är det tre team som har ryckt ifrån i toppen av Archipelago Raid. Franska Team Citus leder före brittiska Team Audio Network. Bakom dem jagar svenska Thule med svenske mästaren Martin Strandberg och Johan Örtendahl.

– Fransmännen är tuffa motståndare. Vi hade inte det sista som behövdes för att slå dem idag, säger Martin Strandberg.

Det fortsätter att blåsa rejält i Stockholms skärgård och torsdagens två etapper av Archipelago Raid bjöd på flera tillbud. Många båtar kapsejsade, men ingen gav upp. Samtidigt visade Stockholms skärgård upp sitt allra bästa ansikte med strålande sol och varma sydliga vindar – även om de var starka. Och mer lär det bli.

– Men vi hoppas på lättare vindar. Vi hade det för några dagar sedan och då var vi snabbare än fransmännen, säger Strandberg.

Tyvärr lär hans önskan inte slå in. Åtminstone inte om väderprognosen håller. Där talas det om sydliga vindar mellan 12 och 15 sekundmeter. Det betyder kuling.

Båtarna lämnade Mariehamn på Åland på torsdagsmorgonen för att segla en etapp över till norra Arholma. Dagens andra etapp gick söderut till Norra Stavsudda, via Rödlöga.

Fransmännen, som vann Archipelago Raid förra året, fortsätter att visa att de behärskar skärgårdssegling genom att bli tvåa på dagens första etapp och etta på den andra. Vinner de i år igen blir de tillsammans med svenske Magnus Woxén de enda som vunnit tävlingen två gånger.

Men britterna på Team Audio Network och det svenska teamet på Thule är också med och hugger i toppen av det 25 båtar starka fältet. På torsdagen blev de trea och fyra. På fredagen är det kappsegling i Stockholms skärgård som gäller innan båtarna når etappmålet Sandhamn och på lördagen går de i mål på Lidingö utanför Stockholm.

Länk: www.archipelagoraid.com

Bilden: Team Thule med Martin Strandberg och Johan Örtendahl. Foto: Thierry Martinez.