25 augusti, 2009

Fountain Powerboats på väg mot konkurs

Ännu en mycket välkänd och aktad amerkansk motorbåtstillverkare är på väg att gå över styr. Det är Fountain Powerboats i North Carolina som har ansökt om konkursskydd enligt chapter 11, på samma sätt som företag som GM och Genmar tidigare har gjort.

Det är den ansedda båtbranschtidningen IBI Magazines hemsida som uppger att Fountain Powerboats är konkursfärdigt. Helt överraskande är det kanske inte med tanke på att företaget bygger extremt snabba och bränsleslukande powerboats, något som knappast är särskilt gångbart med tanke på både miljö och ekonomi.

Fountain ska nu försöka sälja tillgångar som till exempel fabriker och verktyg. Även varumäket lär vara till salu, enligt IBI. Detta gäller även systerföretaget Baja Boats. Värdet av dessa uppskattas till mellan US$6m och US$8m.

Den största fordringsägaren är en bank, som har fordringar på närmare 150 Mkr på Fountain. Förra bokslutet redovisade företaget en förlust på 15 Mkr.

Fountain Powerboats startades och har drivits av Reggie Fountain, som fortfarande äger en stor del av aktierna. Under hans ledning har Fountain Powerboats haft en dominerande ställning bland tillverkarna av snabba och stora motorbåtar, främst på den amerikanska marknaden.

Fountain har vunnit fler nationella och internationella mästerskap än världens 100 övriga båttillverkare tillsammans, enligt Fountains egna uppgifter.

Länk: www.fountainpowerboats.com