8 september, 2009

Mässpremiär för Golden-Cut 28 i Sverige

Nu har en av Sveriges nyaste båttillverkare, Golden-Cut Yachts från Västervik, haft premiär både på Öppna varv på Orust och på Stockholms Flytande Båtmässa. Den tredje tillverkade båten skulle ha levererats till ”Draken” och affärsmannen Sven Hagströmer i Stockholm, men ställdes alltså först ut för svensk publik.

– Det var väldigt generöst av honom att jag kunde låna hans ”Fafner”, speciellt som jag vet att han verkligen längtat efter sin båt och i sommar fått se på medan hans ”Drakkompisar” farit runt i sina Golden-Cut, säger Richard med ett leende.

Sedan Richard Granbergs medverkan i SVT:s TV-program ”Draknästet”, där entreprenörer kunde söka investerare till sina affärsidéer, så har verksamheten fått en fantastisk start. Visserligen valde ingen av ”Drakarna” att investera i företaget, men tre av dem – båtentusiasterna Mats Gabrielsson, Richard Båge och Sven Hagströmer – valde att köpa varsin Golden-Cut 28 för egen del. Richard och Mats har redan fått sina båtar levererade och verkar mycket nöjda.

– Mats har ringt till och från hela sommaren och berättat hur mycket han gillar sin båt som han döpt till ”Draco”. ”Drakarna” har förutom att vara de första kunderna även varit oerhört värdefulla som rådgivare i hela uppbyggnadsskedet av verksamheten, bättre första kunder går inte att hitta, konstaterar Richard.

Efter försäljning följer leverans och med endast Håkan Södergrens ritningar och en stor portion entusiasm och energi så var det mycket som behövde komma på plats innan ”Drakbåtarna” var i sjön. Lösningen blev ett sällan skådat samarbete på ostkustens svar på Orust, båtbyggarstaden Västervik.

– Alla Golden-Cuts samarbetspartners i Västervik har verkligen gjort sitt yttersta för att vi skall få en bra start. Det har jobbats på semestern på det flesta håll och utan det nära samarbetet med Windy Scandinavia i Västervik hade det aldrig gått, säger Richard

Golden-Cut Yachts varv ligger i anslutning till Windys Scandinavias svenska varv i Västervik och genom ett tillverkningssamarbete så kunde Golden-Cut snabbt komma igång och produceras med högsta kvalité.

För leverans till säsongen 2009 hann fyra båtar tillverkas. TV-äventyret ledde till tre försäljningar och den fjärde och sista båten för leverans denna säsong är också såld.

− Nummer fyra kan dock eventuellt finnas tillgänglig för försäljning då det är Golden-Cuts första återförsäljare som köpt den och som offentliggörs i samband med Flytande båtmässan i Stockholm om ett par veckor.

– Fram till nu har Golden-Cut varit en vision om en fantastisk båt baserad på passionen till båtar. Nu har vi allt på plats, ett fantastiskt gensvar från de första kunderna och kan på allvar gå in i nästa fas vilket är väldigt roligt, säger Richard

Fakta Golden-Cut 28

Design/Konstruktion: Håkan Södergren / Bo Zolland / Richard Granberg

Längd: 8,50 m / 28 fot

Bredd: 2,75 m

Djup: 0,8 m

Vikt: 2 400 kg

Toppfart: 29 knop (VP D3-190 DPS)

Motor: Volvo-Penta D3-190 DPS (190 hh, diesel)

Skrov och däck: Klinkbygd Sapeli mahogny med spant och glassfiberskrov. (Glassfiber under vattenlinjen för bättre sjöegenskaper och minskat underhåll). Däck i Teak and mahogny.

Pris: 1,9 Mkr

Länk: www.golden-cut.se