18 september, 2009

Joystick för drev även från MerCruiser

Med joystick och drev eller IPS-liknande drivenheter blir det väldigt mycket enklare att hantera även stora motorbåtar. Cummins MerCruiser Diesel har en version av detta, kallad Axius. Det fungerar likadant som Volvo Pentas version, det vill säga man styr motorbåtens drev via joysticket och får en helt ny dimension av att hantera båten.

Systemet använder ett datorprogram som styr dreven helt individuellt. Axius kan kopplas till motorer som använder CMD:s Zeus pod drive system

En Axius-försedd båt kan enkelt manövreras på alla ledder, även när det är trångt i hamnen. Båtliv har provkört systemet i olika båtar med både bensin- och dieselmotorer. Vi tycker att det är väldigt smidigt att jobba med, men lite mer våldsamt än Volvo Pentas version som är mer mjukt i hanteringen. Volvos system jobbar med mindre tydliga smällar i mekaniken.

Av de båtar som säljs i Sverige har vi kört Axius i en Aquador 33 HT. Men systemet används även i bland annat Jeanneau Presige 38S, Four Winns 338V, Sealine SC 35 och SC 38, liksom i Sea Ray 330 Sundancer och 350 Sundancer. Systemet kommer att visas upp på alla större europeiska båtmässor i höst och vinter.

Länk: www.cmdmarine.com