1 oktober, 2009

Nu startar damernas kamp om OS-plats

Sveriges bästa seglingstjejer startar i helgen sin kamp om att få en plats till OS i Matchracing i Weymouth 2012. Matchracing för damer är för första gången en gren i OS, och sju kvinnliga tremannabåtar står på startlinjen i KSSS Olympic Class Regatta i Saltsjöbaden 3-4 oktober. Kappseglingen samlar även Sveriges främsta juniorer i de övriga OS- och jolleklasserna, vilket gör tävlingen till en av Sveriges största jolleregattor.

Den största nyheten inom OS-kappsegling 2012 är att Matchracing för damer, som växer snabbt i popularitet i Sverige och internationellt, blir en ny gren i London. Det har fått de svenska seglingsdamerna att snabbt ställa om från sexmannabåtar till tremannabesättningar i mindre sexmetersbåtar som ska seglas i OS.

Sex av Sveriges absolut främsta kvinnliga besättningar kommer till Saltsjöbaden för att pröva styrkan mot varandra, tre år före OS. Två av favoriterna är GKSS-seglarna Anna Kjellberg och Marie Björling. Anna har ett starkt team i år, vann Swedish Sail Cup, SM för damer i Karlskrona, blev trea i VM i Lysekil och tvåa i Match Cup Sweden. Marie seglade finalen i VM och blev tvåa, men har tillhört eliten i Matchracing länge.

Från KSSS kommer Lotta Dahl och Lotta Thorelius med besättningar.

Ett av Sveriges största OS-hopp i klassen 470 är KSSS-paret Anton Dahlberg och Sebastian Östling. De möter bland andra bröderna klubbkamraterna Carl och Wilhelm Johannisson, två nya talanger från KSSS. På damsidan kommer Karin Söderström från GKSS.

Efter JSM är KSSS Olympic Class Regatta Sveriges största jolleregatta – över 300 ungdomar samlas för att avsluta säsongen med denna kappseglingsfest!

Seglingsklasser
Olympiska klasser: Finn, Laser Standard, Laser Radial, 470, 49er
Andra klasser: E-jolle, Optimist, RS Feva, Zoom 8, 29er, 420
Tävlingen är en kvaltävling till ISAF Youth Worlds i klasserna Laser Radial, 420 och 29er

Startlista Matchracing damer
Lotta Thorelius, KSSS
Lotta Dahl, KSSS
Anna Kjellberg, GKSS
Sofia Brander, GKSS
Marie Björling, GKSS
Karin Hagström, GKSS
Chita Wahlroos, Borg SS, Finland

Länk: www.ksss.se