2 oktober, 2009

Seglingsarrangemang till Marstrand 2–4 oktober

Seglingssäsongen på Marstrand började med ett riksmästerskap med 250 deltagande båtar, därefter kom Volvo Ocean race, Match Cup, Marstrandsregattan m.m. Den första helgen i oktober är det dags för ännu ett spektakulärt arrangemang nämligen Västkustskutornas skutträff med tillhörande race där både start och mål i år är förlagt till Marstrand.

Redan på fredagskvällen den 2 oktober samlas ett drygt 20 tal skutor, med närmare 400 deltagare, längs med Marstrands långa handelskaj. Atmosfären i Marstrand med alla master, tackel och tåg blir magisk. Skutorna ligger kvar ända till söndag den 4:e oktober.

På lördagen den 3 oktober genomförs för 20:e gången västkustens segelskutor sitt årliga höstrace. Lite beroende på väder och vind så är starten tänkt att ske utanför Skallens fyr (precis som vid Volvo Ocean Race) kl 10.00 på lördagsförmiddagen. När alla dessa skutor som kan vara, en, två eller tremastade, samtidigt sätter sina ställ är det en magnifik syn.

– Vi skall försöka lägga ett rundningsmärke i norra inloppet till Marstrand vilket gör att man kan följa stora delar av detta spektakulära race från Marstrandsön, säger Pelle Warnholtz, en utav banläggarna. Framåt lördagseftermiddagen samlas båtarna återigen efter målgång längs med kajen i Marstrand.

– De flesta av västkustens segelskutor drivs av ideella föreningar som har som syfte att bedriva ungdomsverksamhet och behålla vårt flytande kulturarv i gott skick, berättar Fredric Bauer från skutornas arrangörskommitté. På somrarna genomförs seglingar där ungdomar lär sig sjömanskap, samarbete och traditioner, fortsätter Fredric. Höst och vinter är vigda åt arbete i land med skutorna. Tillsammans har dessa föreningar över 100 års kunskap om arbete med ungdomar till sjöss.