22 oktober, 2009

Motorbåt med rejäla solpaneler

På årets internationella båtmässa i Paris, som hålls i början av december, får denna nya motorbåt premiär. Den heter Aequus 7.o och är en 7 m familjebåt som drivs med en elmotor som kan laddas via stora solpaneler på båtens soltak.

Aequus 7.o kan ta en besättning på upp till sju personer för en nöjestripp på sjön. Båten är utrustad med solpaneler som laddar båtens batterier med en räckvidd på 4–8 timmar (beroende på batterikapacitet) vid en hastighet på 5,5 knop utan kraften från solceller. Vid behov kan båten snabbladdas vid kaj. Maxhastigheten är 7 knop.

Aequus 7.o erbjuder en rymlig cockpit med sittplatser och ett soldäck. I kabinen finns en koj med 2 längd. Hon kan även utrustas med vattentoalett.

Båten är designad för att tillmötesgå kraven enligt CE-standard kategori C.

Elmotorn är på 48 V. Som standard är båten utrustad med en uppsättning AGM (absorbed glass mat) gelbatterier, som är underhållsfria och tål upp till 400 djupurladdningar (upp till 80%).

Solpanelen är på 6 m2 och taket ger även skydd för solens strålning. Vid behov av extra laddning kan systemet matas med 230V.

Båten är designad av FINOT-CONQ, som även bland annat konstruerat fyra av de fem senaste toppbåtarna i Vendée Globe, i en digital testtank.

Länk: www.aequusboats.com