16 november, 2009

Bygger världens första stad med solenergi

Idag inleds MR-dagarna 2009 på Stockholmsmässan. Årets tema är ”Mänskliga rättigheter och klimatkrisen” och tillsammans med WWF och GlobalFOCUS har MR-dagarna bjudit in den kinesiska klimatentreprenören Huang Ming som huvudtalare. Huang Ming driver företaget Himin Solar Energy Group, en av världens största tillverkare av solenergiprodukter och som just nu bygger världens första stad med enbart solenergiförsörjning.

– I den pågående debatten ligger fokus på allt det negativa med klimathotet och inte på de möjligheter vi faktiskt har att förändra situationen. Här har vi nu ett fantastiskt exempel på någon som fokuserar på det positiva och hela tiden drar loket framåt. Budskapet till Reinfeldt inför mötet med Hu Jintao om två veckor är att det är hög tid för det svenska ordförandeskapet att inte se Kina som ett problem utan som en viktig partner för framtidens lösningar, säger Arne Forstenberg, VD för GlobalFOCUS och Stefan Henningsson, klimatchef på Världsnaturfonden WWF.

Huang Ming har en fascinerande historia bakom sig. Innan 1994 arbetade han inom oljeindustrin men insåg att branschen inte hade någon framtid och valde då att satsa på solenergi och startade eget företag. Idag sysselsätter Himin Solar Energy Group 7 000 personer i världens största produktionsanläggning för solvärmesystem i Dezhou i Kina, omsätter mångmiljardbelopp och når ut till tiotals miljoner människor med sin teknik..Han är även medlem i den kinesiska kongressen och en av huvudpersonerna bakom Kinas nya lag om förnyelsebar energi.

– Många ser Kina idag enbart som en av de största miljöbovarna och känner inte till att det också är här som de största framstegen görs inom hållbar energiförsörjning. Huang Ming visar hur en av pusselbitarna till att garantera Syd rätten till utveckling utan att förvärra klimatkrisen ser ut, säger Caroline Matsson, projektledare för MR-dagarna.

Länk: www.mrdagarna.se