16 november, 2009

Unga designers i full frihet med nya material

Unga designers har ofta en helt annan frihet i sitt tänkande än mer rutinerade kollegor. När det gäller att sälja stora och lyxiga båtar gör designen och komfortnivån verkligen skillnad. Det har flera stora varv tagit fasta på när de nu designar framtidens lyxiga men mer miljövänliga mega yachter.

En av de detaljer som kan göra skillnad i helheten är valet av material. Det teakliknande Esthec (används på bilderna här intill) är ett av dessa moderna material som ger större frihet i design och finns i en lång rad olika färger.

I Sverige har vi inte haft någon större debatt om användandet av teak i båtar, men i till exempel Norge har detta länge varit en riktigt stor fråga. Därför har också flera varv tagit fram ersättningsmaterial. Förutom olika plastbaserade material använder de till exempel ångad ask, som ger en fin och motståndskraftig träyta.

Esthec fick ett mycket positivt mottagande på årets Monaco Yacht Show. Förutom triditionell användning på däcksytor, badbryggor med mera visades flera lösningar där Esthec användes på väggar, i köket etc.

Länk: www.esthec.com