1 december, 2009

Mulder Shipyard bygger nya, klassiska yachter

De holländska varven är kända för sina stålbåtar och för sina klassiska linjer. Ett bra exempel på detta är Mulder Shipyard, som startades redan 1938 av Dirk Mulder senior. Fortfarande håller en medlem av familjen Mulder i företagets roder och varvet har ett väletablerat rykte för sina vackra och välbyggda båtar som kundanpassas efter varje kunds önskemål. Förutom de rena kundbyggena har varvet byggt modellserierna Super Favorite och Favorite Superior, av vilka många fortfarande är till stor glädje för sina kunder i olika länder. Men nu är det nya versioner på gång även av dessa klassiker.

Det är för att markera företagets 70-årsjubileum som Mulder Shipyard har bestämt sig för att blåsa liv i ännu en klassisk modell, Mulder Favorite. Den introducerades från början på 1950-talet, men i sin nya version blir det en båt helt i aluminium som kommer att sjösättas 2010 och byggas i en begränsad upplaga.

2000-talets Mulder Favorite kommer att erbjudas i tre olika versioner – 1400, 1500 och 1600 – och byggs i en ny design, utvecklad i nära samarbete med Guido de
Groot och Vripack Naval Architects.

Båten kommer att få många smakfulla detaljer i retrostil och ett vasst förskepp som påminner om gamla tiders kryssare. Båtarna kommer att byggas med lite olika skrovkonstruktioner, beroende på köparnas önskemål, och med en eller två motorer från 2×150
hk till 2×435 hk. De runda skrovformerna, främst i akterskeppet, gör båtarna idealiska för marschfarter på 10–25 knop.

Mulder Favourite 1400 är under byggnation för tillfället och kommer att utrustas med dubbla Volvo Penta IPS600 system (435 hk), vilket ger en toppfart på upp till 35 knop. Samtidigt byggs även en Mulder Favourite 1500 med en konventionell installatrion med rak axel och två Volvo Penta D6-motorer på 330 hk styck. Badbryggan på denna modell har plats för en 3 m jolle.

De två nya Mulder Favoritebåtarna kommer troligen att få sin premiär på HISWA Amsterdam Seaport
Boatshow 2010.

Länk: www.muldershipyard.nl

Kommentarer

Arne A 10:04:26 2009-12-01

Mycket stilig båt. Men varför måste den gå så snabbt? 35 knop är rena racerfarten.