12 januari, 2010

Ruptech 32 klar för provkörning i vinter

Svenska Rupert Marine har fått så stark efterfrågan på sin nya 32-fotare att företaget ska börja provkörningarna av den nya båtmodellen redan i vinter. “Intresset för Ruptech 32 har varit över förväntan och redan nu är fler än 10 båtar beställda”, skriver Rupert Marine i ett nyhetsmail.

Den första provkörningen av skrovet till Ruptech 32 kommer att ske under vintern. Samtidigt jobbar företaget vidare med den första kompletta prototypen, som ska vara sjöklar under försommaren. Serieproduktionen ska vara i full gång till hösten 2010.

Ruptech 32 heter en helt ny och exklusiv bruksbåt som är utvecklad av Rupert Marine, en av de ledande tillverkarna av skräddarsydda RIB-båtar för professionellt och privat bruk.

Ruptech 32 är utvecklad för att användas i alla väder året runt och har ett högeffektivt skrov med luftsmord stegbotten av Ocke Mannerfelts välkända design med rötter i offshore racing. Den avancerade designen och konstruktionen kombinerat med modern tillverkningsteknik garanterar hög prestanda, bra bränsleekonomi och goda sjöegenskaper.

I huvudkabinen finns den inre styrplatsen med en ergonomiskt optimal förarmiljö med fjädrande stolar.

Ruptech 32 är signerad Mannerfelt Design Team, som 2009 fick det prestigefyllda designpriset ”RED DOT, Best of the Best”. Mannerfelts båtar har vunnit totalt 14 världsmästerskap i offshore racing.

I designteamet ingår Ocke Mannerfelt med 30 års erfarenhet av avancerad båtdesign och Ted Mannerfelt med tio års erfarenhet som bildesigner för bland annat Jaguar och Lotus i England.

Skrov, däck och överbyggnad tillverkas med modern och miljövänlig vakuuminjiceringsteknik med multiaxiella glasfibervävar, vinylester och ISO polyester samt förstärkningar i kolfiber och kevlar.

Sandwichkonstruktionerna är gjorda med Divinycell som kärnmaterial. Skrovet byggs i enkellaminat för att uppnå hög slag- och slitstyrka vid oöm användning.

Däck och överbyggnad byggs i en mycket lätt och stark sandwichkonstruktion som ger båten en låg tyngdpunkt och därmed bidrar till mycket goda sjöegenskaper. Den integrerade fendern längs hela fribordet är gjuten i ett stycke i en mycket slitstark polyuretan med en skumkärna med slutna celler.

Länk: www.ruptechmarine.com