20 januari, 2010

Jongert introducerar megayacht på 52 meter

En av de största nyheterna på årets Boot Düsseldorf kommer från holländska Jongert Shipyard, som introducerare sin nya 5200M. Denna modernt designade yacht är det absolut senaste från det välkända varvet som gjorde en omstart 2009 och redan är “tillbaka” som ledande holländskt varv. Boot Düsseldorf är öppen 23 – 31 januari kl. 10 till 18. Jongert Shipyard finns i Hall 7 (Superyacht Show) monter 7a-B08.

Detta är en “typisk Jongert”, säger båtkonstruktören René van der Velden.

– Förr när man såg en segelyacht kunde man redan på avstånd se att det var en Jongert. I den här designen har gått tillbaka till den idén och båtarna är nu lätta att känna igen.

Förutom rena standardbåtar bygger Jongert även extremt kundanpassade yachter. Hur de ser ut beror helt på kundens önskemål, användningsområden och smak. Det som sätts allra först på prioriteringslistan är dock enskildhet, lyx och komfort.

– Den nya 5200M har till exempel en egen “beach club zone”, säger Van der Velden. Den omfattar en stor solplattform, en wet bar, dusch och toalett. Detta utrymme nås direkt från de fyra VIP gästkabinerna. Ett annat exempel är de speciella gångar som förbinder sittutrymmena utan att göra intrång på ordinarie däcksutrymmen.

På fördäck finns tillräckligt utrymme för att installera en egen swimmingpool eller för att placera en stor RIB intill det stora solutrymmet. Master cabin (för två personer) är placerad så att båtens hela bredd (10,35 m) utnyttjas till fullo. Segling är också centralt på den här yachten.

Det syndikat som tog över Jongert för ett år sedan består av VeKa Group, Werkina Werkendam, DHG och Rabo Private Equity. var och en av dem är solida finansiella institutioner med god ekonomi. Tack vare detta upplägg är Jongert starkare än någonsin. Företaget har nya order för två stycken motoryachter och en segelyacht (totalt försäljningsvärde över 40 miljoner Euro) och en mängd förfrågningar från potentiella kunder för nybyggen och renoveringar.

Tekniska fakta 5200M
Design: Doug Peterson
Inre design: Jongert Design Team or owners choice
Yttre design: René van der Velden Yacht Design
Längd ö a: 52,20 m
Längd vl: 46,40 m
Bredd: 10,35 m
Djup: 3,32 – 6,10 m (Jongert Patented Folding Keel)
Vikt: 350 ton
Max fart: 14,5 knop
Cruisingfart: 12 knop
Räckvidd: 3 500 Nm
Skrov: aluminium
Stormast höjd: 41,60 m
Storsegel: 426 m2
Genua: 535 m2 (115%)
Huvudmaskin: 2 x “Caterpillar”, 709 kW, 950 hk @ 1 600 rpm
Generator: 2 x “Northern Light” M1066T 80kW @ 1 500 rpm, 1 x “Northern Light” M944W 25kW @ 1 500 rpm
Bränsletank: 40 000 l
Färskvatten: 15 000 l

Länk: www.jongert.nl