25 januari, 2010

Innovationsrik båt belönad i Düsseldorf

Det blev den slovenska hybridbåten Greenline 33 Hybrid som fick årets innovationspris på båtmässan boot i Düsseldorf, som pågår för fullt hela den här veckan. Båten har klassiska och långa linjer, men är proppfull med avancerad teknik som gör framdriften av den ytterst miljövänlig. Den finns i ett par olika och miljövänliga utföranden.

Det första intrycket är att Greenline 33 Hybrid är en snygg båt med hög kvalitet och byggmetoderna. Skrovsidorna är ljust beige och inredningen tillverkad i ljust trä.

Båten har kabiner föröver och en stor salong. Salongsdörren/väggen kan öppnas helt och eftersom pentryt kan vändas ut mot akterdäck gör det båten mycket “social”.

Båten finns i olika varianter, men grundkonceptet med eldrift är detsamma. Man kan antingen köra båten med hjälp av kraft från de solceller som kan monteras på det stora salongstaket eller ladda batterierna på traditionellt sätt. Det finns också en bränslecell ombord, med vilken båten blir helt fri från utsläpp. Det enda som kommer ut från en bränslecell efter fullbordad förbränning är vatten.

Det finns även en mer traditionell motor i Greenline Hybrid. Under durken sitter en VW Marine dieselmotor, som är kopplad till en elmotor.

Fakta Greenline Hybrid:
Längd: 9,99 m
Bredd: 3,49 m
Djup: 0,65 m
Torrvikt: 4500 kg
Kojer: 5
Bränslteank: 400 l
Vattentank: 300 l
Dieselmotor: Diesel VW Marine TDI 75-4
Maxfart: 10 knop
Räckvidd i 7 knop: 700 Nm
Fart med elektrisk motor: max 6 knop
Design: J&J Design
Pris cirka: 150 000 Euro plus moms

Länk: www.bavariasverige.se