1 februari, 2010

Båtmässans bredaste båt – en fransk katamaran

Årets båtmässa i Göteborg blir en kavalkad av båtar i olika storlekar. Störst, eller i alla fall bredast är Lagoon 400. En katamaran på hela 7,25 meters bredd. Göteborg är en av två städer i världen som kan stoltsera med att visa upp den i år. – Det ska bli häftigt, säger utställaren Örjan Berg på Oxelösunds Båt & Motor om sin båt.

Katamaraner är ovanliga i Sverige, framför allt på västkusten. Örjan Berg har bestämt sig för att ändra på det. 2005 scannade han av marknaden och 2006 köpte han en demobåt från franska Lagoon, världens största tillverkare av katamaraner.

– Jag var övertygad om att det var en bra grej, trots att båtmarknad i det här landet i det närmaste är överetablerad, säger han.

Men skeptikerna var många. Inte kan väl en katamaran fungera i vårt klimat, den hör hemma i Medelhavet och andra varma områden. Men tiden och försäljningsstatistiken har visat att annorlunda.

– Det har tuffat på rätt bra och snart levererar vi båt nummer 26. Katamaranen känns som ett uppskattat tillskott på marknaden, fortsätter han.

För att visa att den klarar av tuffa förhållanden kommer katamaranen att seglas upp från Frankrike i slutet av januari.

Båtmässan arrangeras 6-14 februari. För mer information se: www.batmassan.se