23 februari, 2010

Båtfolket i Finland är köpstarkt

77 000 besökare kom till Båtmässan i Helsingfors, som avslutades på söndagen. Det är en minskning jämfört med förra årets besökarantal, men utställarna uppgav att det finns påtaglig efterfrågan på båtar och båttillbehör. Helsingfors båtmässa stärkte ytterligare sin position som Finlands ledande evenemang för båtliv och andra havsrelaterade aktiviteter.

– Trots att omsättningen i båtbranschen i fjol minskade med 40 procent, lyckades mässan igen samla en köpstark publik. Jämfört med förra året ökade värdet av de ingångna affärerna flera gånger om, både för båtarnas och för utrustningens del, säger Jouko Huju, VD för Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Den inhemska båttillverkaren Sailfish Boats AB har under sina hittills tio verksamhetsår etablerat sin position som tillverkare av inhemska kvalitetsbåtar. Det ansträngda läget inom båtbranschen har inte just haft konsekvenser för företagets omsättning, och hela produktionen för i år är redan såld.

– Den som beställer båt av oss får själv under produktionens gång välja sådant som inredningens färgsättning och träslag. Det är något som klart främjar vår försäljning, det har vi tydligt sett också under årets mässa, säger Åke Björklund från familjeföretaget Sailfish Boats.

VD Anders Kurtén, Finngulf Yachts Ab, berättar att resultatet av mässan för Finngulfs del i själva verket har gått över förväntningarna.

– Det var helt uppenbart att besökarna numera förstår att uppskatta kvalitet i båttillverkningen. Som utställare har vi också kunnat konstatera att besökarnas ”kvalitet” under den här mässan har varit påfallande hög, säger Anders Kurtén.

På tillbehörssidan berättar Bo Warelius från bolaget Six-Cap Oy, som på mässan har presenterat båtkläder, räddningsoveraller och flytvästar, att mässan var en positiv överraskning. Företaget var i år för första gången med på mässan som utställare.

– Det vi hade på mässan var närmast varuprov; nästa år kommer vi att vara bättre förberedda så att vi också kan sälja direkt. Vi har här på mässan sålt hundratals räddningsvästar, säger Bo Warelius.

Pris och utmärkelser på mässan
Hederspriset Årets Båtbragd 2009, som utses av Båtjournalisterna rf, tillföll Alf och Sara Andersson från Dragsfjärd i Kimitoöns kommun. Alf Andersson har med sin hustru sedan år 2006 haft hand om Helsingholmen, den för alla båtresande bekanta besöks- och etapphamnen. Hederspriset Mässans motorbåt 2010 gick till Bavaria 28 Sport, och First 35 tog titeln Mässans segelbåt 2010. Årets Båtprodukt 2010 valdes av mässbesökarna som röstade på flera utställda finalister: flest röster samlade McMurdo Fast Find 21, en personlig nödsändare. Hederspriset Årets båtdestination 2009 tillföll Airisto Marina, efter omröstning av båtfolket i Finland.

Mässan Vene 11 Båt kommer att hållas 11–20 februari 2011.

www.finnexpo.fi