24 februari, 2010

Pentax Optio W90 – vattentät kamera för tuffa miljöer

Pentax Optio W90 är en ny digital kompaktkamera med förbättrade vattentäta, dammtäta och stötsäkra egenskaper. Dessutom finns en ny funktion kallad Digital Microscope som fångar detaljer som är för små för att uppfattas med blotta ögat.

Genom förbättrad lufttäthet hos kamerahuset klarar Optio W90 undervattensfotografering ner till sex meters djup. Den är vattentät enligt standarden IPX8 (eller JIS Class 8) och är även exceptionellt stötsäker för att klara fall från 1,2 meters höjd. Optio W90 är dessutom dammtät enligt standarden IP6X (eller JIS Class 6) och kan användas vid temperaturer ner till minus 10°C, vilket gör den till ett perfekt val för krävande utomhusfotografering. Batteriet räcker till två timmars kontinuerlig användning.

Digital Microscope och 1 cm närgräns
Digital Microscope kombinerar makrofotografering med 1 cm närgräns med digital zoom, vilket ger möjlighet att fånga mikroskopiska detaljer. Tre LED-lampor på objektivets framkant belyser motivet så att det tydligt framträder på LCD-skärmen även när kameran hålls så pass nära att den skuggar motivet.

Uppgraderad ansiktsigenkänning, även för hundar och katter
Optio W90 har uppgraderad ansiktsigenkänning (AF&AE) som på endast 0,03 sekunder detekterar upp till 32 ansikten i bildfältet och sedan fångar dem i skarpt fokus med optimal exponering. Utöver populära funktioner som det innovativa filtret Small Face, kan denna uppgraderade kamera inte bara detektera mänskliga ansikten utan även hundar och katter. Kameran kan utlösas automatiskt i samma ögonblick som motivet vänder sitt ansikte mot kameran.

Högkvalitativ filminspelning i HD
Optio W90 fångar fulländade filmklipp i 16:9 HDTV-proportioner (1280×720 pixlar) med 30 bildrutor per sekund. Dessutom finns en rad redigeringsfunktioner: stillbilder kan extraheras från filmklipp, titelbilder kan läggas till i början och slutet av ett filmklipp etc. Optio W90 har även en HDMI-utgång för enkel visning på TV.

Extrabred 2,7 tum LCD-skärm
På baksidan av det minimala kamerahuset finns en 2,7 tum ljusstark LCD färgskärm med 230 000 punkter, horisontalt utökad till 16:9-format. Den är antireflexbehandlad för att underlätta användningen i starkt solljus.

Enastående bildkvalitet
Kombinationen 12,1 miljoner pixlar, Pentax bildhanteringsmotor och ett högeffektivt zoomobjektiv ger briljanta och högkvalitativa bilder med väldefinierade detaljer. Till och med när bilderna förstoras får man skarpa bilder med full kantskärpa.

Optiskt 5X zoomobjektiv med 28 mm vidvinkel
Trots de kompakta måtten har Optio W90 ett optisk 5X zoomobjektiv som täcker fokusavstånd från 5 till 25 mm (motsvarar 28-105mm i 35mm formatet). Tack vare detta stora zoomomfång kan kameran användas för ett brett urval av motiv, från spektakulära landskap och gruppbilder till ögonblicksbilder tagna på avstånd.

Tredubbel bildstabilisering
1) Pixel Track SR – vid stillbildsfotografering kompenserar Pixel Track SR (Shake Reduction) skakningar på ett effektivt sätt genom att bearbeta berörda bilder.
2) Bildstabiliseringsläge med hög känslighet – vid svaga ljusförhållanden ökar kameran automatiskt sin känslighet upp till ISO 6400, vilket gör det möjligt att använda en högre slutarhastighet. Detta minimerar på ett effektivt sätt ogynnsamma effekter av rörelser hos både kamera och motiv.
3) Film SR – under filminspelning förhindras oskarpa bilder genom en speciell mjukvara.

”Optio W90 har en intressant funktion kallad Subscreen Input, för visning av valfri miniatyrbild i displayens övre vänstra hörn. Det är användbart som referensbild när man vill ta flera bilder ur samma vinkel och med samma storlek, exempelvis när man fotograferar livsmedel för att sammanställa en receptsamling”, säger Per Skog hos Focus Nordic, Pentax svenska generalagent.

Pentax Optio W90 kommer att kosta ca 3 299 kr.

www.focusnordic.se