6 mars, 2010

Kraftig ökning av svenska seglare i Turkiet

I år när Turkiet ställer ut på Allt för Sjön i Stockholm har antalet medutställare i Turkiets monter växt parallellt med den kraftiga efterfrågan från svenskar som väljer att semestra på båt längs den Turkiska Rivieran. På årets utställning finns bl.a. Turkish Chamber of Shipping ( marinornas samarbetsorganisation), såväl som Turkiets första kvinnliga skeppare och båtuthyrare representerade.

Turkiet anses vara en av de ledande destinationerna för den som söker oförglömliga seglar upplevelser. Den vackra unika sydvästra kusten med mängder av vikar, små öar och intressanta historiska platser är känd som ” Mavi Tur” – Blue Voyage – och lockar tuesntals besökare från hela världen år efter år.

Antalet resenärer till Turkiet har under de senaste åren ökat med 20%. Bara på Ving har resandet ökat me 60% de senaste 5 åren och Apollo, som utökat med 8000 nya flygstolar inför den kommande sommaren, säger – “Efterfrågan på resorna har ökat och vi möter efterfrågan. Turkiet är sommarens raket.”

I Turkiet finns många former för uthyrning och olika båtar: Bare boat charter med vanliga glasfiberbåtar och katamaraner i alla storlekar, Gulets; traditionella träbåtar med manskap, cabin charter där man hyr delar av båten och mixas med andra, regatta; segling tillsammans med andra båtar, samt lyxiga megayachts.

Turkiet har även en stark båtbyggartradition och Turkiets Turistbyrå har informationsmaterial att tillgå för den som går i båtköpar-tankar.

I Turkiets monter C07:05 på mässan Allt för Sjön som äger rum 6-14 mars finns ett urval av marinor och information för hjälp till planeringen samt ett stort informationspaket med kartor, kontaktinformation, praktiska råd och tips.