15 mars, 2010

Nya SWE Sailing Team klart – på väg mot London 2012

Nu är SWE Sailing Team – Sveriges landslag i segling – uttaget för 2010. Sveriges mest talangfulla och ambitiösa seglare med sikte på olympiska medaljer. En av de stora nyheterna är att två dam-matchracingteam kommer att ingå i SWE Sailing Team. Med nästan 40 seglare är detta ett av de största seglingslandslag som Sverige har haft: – Vi har nu starka representanter i alla OS-klasserna förutom vindsurfing, så det ser riktigt spännande ut, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter: I Laser, Laser Radial, 470 herr och damklasserna har vi nu unga seglare i 20-års åldern som är uppe och nosar på toppen i världscuperna. Vårt Toppseglingscentrum är en av faktorerna som har bidragit till att vi kunnat ta vara på den talang som finns.

Målsättningen med SWE Sailing Team från Svenska Seglarförbundets sida är att skapa rätt förutsättningar så att de seglare som befinner sig i världstoppen kan fortsätta att konkurrera om medaljer på VM och OS. Samtidigt vill vi ge nya talanger chansen att ta sig mot toppen genom bra tränare, material och erfarenhetsutbyte med de mer rutinerade seglarna.
Det kommer en ny stark generation seglare som nu ingår i SWE Sailing Team. De är verkligen ambitiösa och vi ser framemot att bidra till deras utveckling mot den nivå som vi önskar, som kan exemplifieras av veteranerna Fredrik Lööf/Johan Tillander i Starbåt, Daniel Birgmark i Finnjolle och Rasmus Myrgren i Laser som alla var med och på allvar slogs om medaljerna i Beijing 2008.

Årets stora mål tävlingsmässigt blir att delta på VM i respektive klass och världscupen i Weymouth, England som går av stapeln i augusti. Weymouth kommer bli platsen för OS-seglingarna 2012 och är en viktig träningsarena fram tills dess.

Fakta SWE Sailing Team
SWE Sailing Team delas in i landslaget, utvecklingslandslaget och ungdomslandslaget. Följande seglare ingår i 2010 års SWE Sailing Team:

SWE Sailing Team 2010

Landslag
Daniel Birgmark, Finnjolle
Emil Cedergårdh, Laser
Anton Dahlberg, 470
Fredrik Lööf, Star
Rasmus Myrgren, Laser
Josefin Olsson, Laser Radial
Johan Tillander, Star
Johan Wigforss, Laser
Sebastian Östling, 470

Utvecklingslandslag
Björn Allansson, Finnjolle
Victor Bergström, 470
Marcus Dackhammar, 470
Nicklas Düring, 49er
Charlie Ekberg, 49er
Lisa Ericson, 470
Astrid Gabrielsson, 470
Team Anna Kjellberg, Matchracing
Jonas Lindberg, 49er
Team Linda Rahm, Matchracing
Jesper Stålheim, Laser
Martina Söderbom, 470
Karin Söderström, 470
Ingrid Söderström, 470
Kalle Torlén, 49er
Linnea Wennergren, 470

Ungdomslandslag
Andreas Axelsson, Laser
Fredrik Bergström, 470
Nicklas Dackhammar, 470
David Jonsson, Laser
Cecilia Jonsson, Laser Radial
Fina Kuikka, Laser Radial
Max Salminen, Finnjolle
Sara Sigvardsdotter, Laser Radial
Victor Svärd, Laser
Victor Västernäs, Laser