17 mars, 2010

Ny Viksund 360 St Cruz med ZF:s nya joystick

Den norska motorbåtstillverkaren Viksund, som gick i konkurs för en tid sedan, är tillbaka. Deras senaste båt heter Viksund och har en del intressanta nyheter. Bland annat är detta den första båten i Europa som har försetts med ZF:s nya styrsystem med joystick. Efter en lång debatt i Norge har många båttillverkare där helt gått ifrån teak. Viksund 360 har i stället ett amerikanskt träslag i inredningen.

Tillsammans har Viksund och ZF/KGK Norge jobbat intensivt med att få det nya styrsystemet att fungera och det presenterades för första gången på en båtmässa i Bergen tidigare i vinter. Systemet kan även eftermonteras på många nyare båtar. Det kan också levereras till flera vanliga motortyper, från bland andra Cummins, Yanmar och Volvo Penta.

En av Viksunds modeller, 360 St Cruz, visades upp på årets Oslomässa med det nya systemet, som kallas JMS (Joystick Manouvering System). I detta fallet tillsammans med en installation av en stor dieselmotor, Cummins QSB 5,8 425 hk.

Förutom joysticken har Viksund 360 St Cruz försetts med flera andra nyheter, Båten har bland annat en vändbar U-soffa och extra gott om stuvutrymme.

Tekniska fakta
Längd: 11,10 m
Bredd: 3,50 m
Djup: 1,00 m
Vikt: 6 500 kg
Bränsletank: 660 liter
Vattentank: 300 liter
Motor: 400–600 hk
Fart: 20–35 knop

www.viksund.no