30 mars, 2010

Kinas vicepresident besökte Ostindiefararen Götheborg

Söndagens program för den kinesiska vicepresidenten Xi Jinpings officiella stadsbesök i Sverige inleddes med bland annat ett besök ombord på Ostindiefararen Götheborg. – Tack vare Ostindiefararens historiska resa till Kina har skeppet ett mycket stor symbolvärde för Kina och det kinesiska folket. Skeppet symboliserar närmare 300 år gamla handelsrelationer mellan länderna, säger Rikard Thornander, vd på Svenska Ostindiska Companiet.

Tillsammans med vicepresidenten anlände ett flertal kinesiska ministrar till Ostindiefararen Götheborg. Under eftermiddagen reser delegationen vidare till Stockholm där man bland annat kommer att träffa näringsminister Maud Olofsson.

– Ostindiefararen Götheborg betyder oerhört mycket för Sverige och svenskt näringsliv, skeppet är en dörröppnare för svenska företag ute i världen, säger näringsminister Maud Olofsson.

Ostindiefararen Götheborgs historiska resa till Kina och tillbaka till Sverige (2005 – 2007) hårdbevakades av kinesiska media vilket gjorde skeppet mycket känt bland den kinesiska befolkningen. Därigenom blev skeppet även en nationalsymbol för Sverige i Asien.

Kinas vicepresident Xi Jinping ombord på Ostindiefararen Götheborg. I en symbolisk handling, för framtida handelsrelationer mellan Sverige och Kina sätter vicepresidenten segel i gångspelet på värderdäck tillsammans med landshövding Lars Bäckström. Bild: Anna Jolfors.

– I Kina värderas långvariga relationer och Ostindiefararen Götheborg symboliserar närmare 300 år gamla handelsrelationer mellan Sverige och Kina. Det är en av anledningarna till att många kinesiska ledare vill besöka skeppet, säger Rikard Thornander, vd på Svenska Ostindiska Companiet.

Under förmiddagen besökte vicepresidenten även SKF och efter besöket ombord på Ostindiefararen Götheborg begav sig delegationen vidare för lunch med landshövding Lars Bäckström innan vidare transport till Stockholm.

Sedan 2005 har närmare 650 000 personer besökt Ostindiefararen Götheborg och i samband med sjösättningen 2003 utsågs H.M. Kung Carl XVI Gustaf till skeppets högste beskyddare.

www.soic.se