31 mars, 2010

Hela rutten klar för Volvo Ocean Race 2011-12

Nu har hela rutten för det kommande Volvo Ocean Race 2011-12 presenterats. Den sista hamnen som blev officiell var Auckland på Nya Zeeland, som därmed får vara med om att arrangera denna tävling för åttonde gången. Jorden runt seglingen startar i september nästa år.

Det blir en väldigt spännande upplaga av Volvo Ocean Race, att döma av de planer som hittills har blivit offentliga. Sex team är redan klara för tävlingen och minst ett par till lär vara på gång. Av dem kanske en “skandinavisk” båt, om vi får tro de rykten som når redaktionen.

Av de åtta hamnar som presenterats var bara tre stycken med vid förra racet. Med norrmannen och före detta jorden runt-seglaren Knut Frostad i ledningen för Volvo Ocean Race har hela tävlingen fått en nystart, vilket märkets redan under förra racet.

Den första etappen seglas från Alicante i Spanien (permanent starthamn) till Kapstaden. 6 500 Nm.

Den andra etappen seglas till Abu Dhabi. 5430 Nm.

Den tredje etappen seglas Sanya. 4 800 Nm.

Den fjärde etappen seglas via Kap Horn till Rio de Janeiro.

Den femte etappen seglas till Miami. 4 900 Nm.

Den sjätte etappen seglas till Lissabon. 3 590 Nm.

Den sjunde etappen seglas till Lorient. 655 Nm.

Den åttonde och sista etappen seglas till Galway. 425 Nm.

www.Volvo Ocean Race.com

På den lilla bilden syns Aucklands borgmästare, John Banks, och Nya Zeelands premiärminister Maurice Williamson med en Volvo XC60.