3 april, 2010

Klart att kidsen kan gå till sjöss

Den 6 april är det premiär för Sjöhistoriska museets nya klubb – Sjömansklubben. Lärorika och roliga aktiviteter kring sjömanskap, fartyg och hav väntar klubbens medlemmar. En och annan hemlighet väntar också.

Under påsklovet är det fullt ös på Sjöhistoriska och på isbrytaren Sankt Erik. På museet är temat marinarkeologi med sökande efter skatter och skrot i Stockholms undre värld och på isbrytaren vid Vasamuseet hålls ångan uppe med kol och coola maskiner. På tisdagen startar dessutom Sjöhistoriskas nya klubb för unga – Sjömansklubben.

– Genom Sjömansklubben hoppas vi både kunna sprida ännu mer kunskap och göra museet ännu mer spännande för våra yngre besökare, säger Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska och kapten i Sjömansklubben.

Medlemmar i klubben får egna sjöfartsböcker utformade efter de som traditionellt använts av sjöfolk. En sjöfartsbok fungerar som id-handling och i den noteras vilka fartyg innehavaren arbetat på och i vilken befattning. I Sjömansklubben används boken för att samla stämplar och därigenom stiga i graderna. Alla börjar som jungmän. Efter att ha fått tre stämplar i sin bok följer befordran till lättmatros, sedan matros och så vidare. Stämplar i boken får man genom att delta i vissa aktiviteter eller genomföra olika prov och uppdrag.

– Uppdragen kan handla om att lära sig till exempel knopar och flaggsignaler eller om sjösäkerhet eller om hur en ångmaskin fungerar eller om en massa andra saker. Vi kommer dessutom att bjuda in medlemmarna till en del specialarrangemang, bland annat ett linjedop, men vad som händer då är en hemlis, säger Hans-Lennart Ohlsson.

Fakta: Sjömansklubben

Startar: Den 6 april, därefter kan man bli medlem när som helst.
Rekommenderas: För 5-12 år
Kostar: 95 kr/år
Ingår: Lärorika och roliga aktiviteter, en fin sjöfartsbok att samla stämplar i, fri entré för en vuxen hela året på Sjöhistoriska, vid ett tillfälle på Vasamuseet och på Marinmuseum samt inbjudan till specialarrangemang.
Mer: Håll utkik på www.sjohistoriska.se