13 april, 2010

De blev först i Sverige med hybridmotorbåten

Hasse och Yvonne Larsson köpte det första exemplaret av miljöbåten Greenline 33 Hybrid som kom till Sverige. De är medlemmar i Edsbergs Båtklubb i Sollentuna och har hemmahamn i Spillesboda. – Vi har hållit på med båtar sedan barnsben. Vi lovade våra barn att vi skulle varva ner så vi försökte gå över till husbil, men den använder vi på vintern och så blir det båt på sommaren, säger Hasse.

Både Hasse och Yvonne, vars båt visades på Allt för sjön, är pensionärer, så de har gott om tid att använda sin båt. Förra sommaren var de ute på sjön i nio veckor. I år hoppas de på ännu en långresa.

– Om sommaren blir lika fin som vintern har varit så blir det kanon, säger Yvonne.

Steget att köpa en hybridbåt var inte så långt för Hasse och Yvonne, trots att de har seglat en Diva 38 tidigare. Enkelheten att komma ut med en motorbåt fällde avgörandet.

– Vi har utrustat båten med det mesta man kan få, från solceller till den stora motorn. Det är något nytt och trendigt, säger Hasse.

Greenline 33 Hybrid finns både med dieselmotor (VW Marine SDI 75-5) och som fullhybrid där batterierna laddas genom dieselmotorn, genom solceller och/eller landström. Båten har upp till 14 knops fart med dieseldrift och med solcellerna som energikälla kan man åka i 3 knop. Räckvidden med dieseldrift är 213 Nm vid 13,8 knop och med batteridrift i 2,4 knop 37 Nm.

www.bavariasverige.se