19 april, 2010

Scania fullbordar omställningen till tekniken för Euro 6

– Nu har Scania alla de tekniska lösningar och den motorplattform som behövs för att möta de utsläppskrav som införs i slutet av 2013 (Euro 6). Det sade Jonas Hofstedt, Senior Vice President Powertrain, när Scania vid en presskonferens för internationella branschjournalister tidigare idag presenterade den nya V8 som innebär att motorplattformen för Euro 6 är komplett. Scanias nya topp-V8 har med sina 3500 Nm och 730 hk det högsta vridmomentet och den högsta effekten av alla lastbilsmotorer.

Den nya V8an är helt integrerad i Scanias moduluppbyggda motorprogram. Motorn bygger på den modulariserade plattform och den teknik som används i Scanias senaste raka 5- och 6-cylindriga motorer, samtidigt som den delar flera funktioner och komponenter med nuvarande V8-motorer.

I samband med lanseringen av den nya toppmotorn får samtliga Scania V8-lastbilar en unik identitet som speglar det höga anseende bilarna har på marknaden, både bland förare och åkerier.

– Scanias V8-lastbilar har skapat en egen nisch på lastbilsmarknaden, säger Henrik Henriksson, Senior Vice President Trucks på Scania. En majoritet av V8-kunderna gör sitt val på rationella grunder. De behöver prestandan, driftsäkerheten och tillgängligheten för att utföra sina uppdrag så effektivt som möjligt.

Scanias V8-modeller dominerar lastbilsmarknadens högeffektsegment med över hälften av försäljningsvolymen över 600 hk. Med en fjärde effektnivå får nu Scanias krävande V8-kunder ett brett urval som ingen kan matcha.

Pressmaterialet om Scanias nya V8-lastbilar finns på www.scania.com/media/V8/SE , där det från kl 16:30 även går att se en inspelning av presskonferensen.

Fortsatt satsning trots finanskris
Introduktionen av den nya serien V8-lastbilar är den fjärde stora produktlanseringen från Scania det senaste året. Satsningen inleddes med en ny plattform för industrimotorer som klarar de utsläppskrav som införs inom denna bransch 2011 och 2014.

I september 2009 presenterades den nya R-serien, som utsetts till International Truck of the Year 2010. I nya R-serien har inte bara bilarnas förarvänlighet och bränsleekonomi förbättrats, den har också förbättrad kylkapacitet för motorerna, vilket krävs för att uppfylla de europeiska utsläppsregler som införs i Europa från 2014. I oktober 2009 premiärvisades Scania Touring, som är en helt ny serie långfärdsbussar som byggs i samarbete med den kinesiska tillverkaren Higer.

www.scania.com