23 april, 2010

Fiat väljer glödstift från NGK

Den Turin-baserade biltillverkaren Fiat har utvecklat ett nytt glödstift i samarbete med NGK. Det är första gången Fiat väljer glödstift från NGK och för tändstiftstillverkaren innebär detta ett stort genombrott och ökade marknadsandelar inom dieselsegmentet.

Enligt affärsvillkoren har NGK ensamrätt på leverans av glödstift och glödstyrenheter till Fiat Groups nya motor SDE 1,3 liters Multijet. Motorn ska användas i koncernens bästsäljande modeller, som Fiat 500, Grande Punto och Doblo samt Lancia Musa och Alfa Romeo Mi.To.

– NGK har utvecklat ett specialglödstift av mantlad typ, Y9001AS, och glödstyrenhet R41GJ för den fyrcylindriga dieselmotorn. Kombinationen bidrar till att motorn uppfyller EURO 5-kraven, de nya kraven från EU när det gäller utsläpp från motorfordon och berörda reservdelar, säger Manne Gustafsson, produktspecialist på NGK hos KG Knutsson AB.

För att åstadkomma nödvändiga glödegenskaper, som snabb uppvärmning och lång efterglödning, är Y9001AS utrustat med NGK:s Advanced Quick Glow System, AQGS. Glödstiftets värmerör har en diameter på enbart 3,5 mm, vilket är avsevärt smalare än konventionella metallglödstift.

– Därför når det 1 000° C på bara två sekunder och ger enastående tillförlitlig tändning av dieselblandningen, till och med vid mycket låga lufttemperaturer.

I kombination med glödstyrenheten R41GJ ger glödstiftet dessutom lång efterglöd med exakt rätt temperatur i upp till tre minuter. På så sätt minskas utsläppen från kalla motorer markant. Trots att detta innebär tuffare driftförhållanden för glödstiftet har NGK lyckats hålla livslängden på en hög nivå. Glödstiftet har konstruerats för att garantera rätt tändning under motorns hela livslängd.

– Fiat har monterat tändstift och lambdasonder från NGK sedan början av nittiotalet. Att nu kunna lägga till Fiat Group på listan över biltillverkare som även monterar glödstift ses som en bekräftelse på att NGK är en av de största leverantörerna av glödstift till industrin, säger Manne Gustafsson.

www.ngk.se

www.kgk.se