10 maj, 2010

Nytt företag satsar på ny serie RIB-båtar

Företaget Light Marin Europa AB introducerar ett för Sverige nytt båtmärke. Båtmodellen Light Marin 75 är deras första båt. Light Marin hade invigning av sin nya RIB förra veckan och sålde även ett antal båtar.

Båten är tillverkad i ett sandwichlaminat med Divinycell, vi vakuumgjuter skrovet med balkar och spant , allt på en gång. Båtens konstruktion har samma hållfasthet som 50 fots racingbåtar. Det är DIAB:s huvudkonstruktör Geeir som har gjort hållfastighetsberäkningar på konstruktionen efter Light Marines ritning. Curtis Emerson, bördig från Nya Zeeland har konstruerat båten och står för design.

Företaget har bland annat vakuumgjutit en form för att sedan vakumgjuta skrovet. De använder hypalontuber(ORCA) för högsta kvalité.

Samarbetspartner på motorsidan är Honda.

Fakta Light Marin 75
Längd 7,5 m
Bredd 2,9m
Djupgående 0,48 m
Vikt exkl. motor ca 450 kg
Vikt med motor ca 670 kg

Info: www.lightmarin.se

Kommentarer

Jörgen Ingvarsson 19:52:14 2010-05-10

Jag har haft förmånen att provköra denna nya svenska båt och kunde konstatera att de visste vad de gjorde när de konstruerade den.
Vid tillfället var det inte säskilt hög sjö så det gavs möjlighet till att testa båtens prestanda.. Vi var vid tillfället två personer i denna båt som är certifierad för upp till 25..! personer och utrustad med 150 hp från Honda.
Planingströskel vet inte denna båt vad det är.. Trots sin skarpa v-botten smög den sig tidigt ur vattnet till planing och vid fartreduktion behöll den planing lång ner i fartregistret.
Eftersom vi för båten var relativt lätt lastade och att det verkligen är en "Light Marin" tangerade vi 47 knop indikerat, snabbt för en så stor båt och med relativt få pållar under kåpan. Men det var nu den verkligen visade på fina egenskaper, kurvtagningen var som på räls utan minsta antydan till att sladda eller bete sig och den behöll farten föredömligt trots snäva svängar.
Efter en stunds kurvande fick vi en egen vågmaskin i form av en Nordwest 420 som åkte fram och åter för tester och vi fick chans att klyva 1,5 meters svall gång på gång.. Trååkigt.. det var ju helt odramatiskt, denna båten behöver större vågor för att det skall bli spännande.
Tack för trevlig demorunda och grattis till en mycket fin båt.

Martin, PULTECH 22:53:22 2010-05-10

Får gratulera till ett bra jobb och hoppas ni får liknande framgångar på försäljnings sidan..

Mvh Martin Jönsson.

Magnus Rundstrom 11:45:14 2010-07-16

What a nice creation, good job and all the best for the distribution!