20 maj, 2010

Stort jubileumsfirande för Göta kanal i Motala

Den 24 maj 1810 togs det första spadtaget till byggandet av Göta kanal. På dagen 200 år senare, firas detta med stora jubileumsfestligheter i Motala måndagen den 24 maj. Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Totalt 190 km lång och med 58 slussar sträcker sig kanalen från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön.

Kanalbygget blev första steget i moderniseringen av Sveriges infrastruktur, och sättet att organisera och finansiera arbetet utgjorde sedan modellen för både järnvägsnätet och högspänningsnätet.

Baltzar von Platen tog tidigt hjälp av Europas främste kanalbyggare, skotten Thomas Telford, och därigenom införskaffades ny teknik i form av redskap, tekniska hjälpmedel och kunskapsutbyte. 1822 grundlade Baltzar von Platen Motala Verkstad, som utvecklades till ”den svenska verkstadsindustrins vagga”.

– Vi ser fram mot en riktigt festlig jubileumsdag med ett fullspäckat program, säger Anders Donlau, VD för AB Göta kanalbolag. – Höjdpunkten är jubileumsceremonin med invigningen av ett minneskonstverk vid Motala sluss med musik, kanonsalut och tal av bland andra styrelsens ordförande Björn Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Eva Isaksson Ribers.

Under dagen arrangeras också speciella guidade vandringar i det historiska kanalområdet vid Gamla Motala Verkstad och visning av bland annat soldatförläggningen ”Koleraboden”. På eftermiddagen innehåller programmet föreläsningar om Göta kanal med fokus på infrastruktur och ingenjörskonst.

Det fullständiga jubileumsprogrammet bifogas som pdf. Jubileet är ett samarrangemang av AB Göta kanalbolag och Motala kommun.

www.gotakanal.se