24 maj, 2010

SWE Sailing Team – Världscupen i segling i Holland

Det är dags för den femte deltävlingen i seglingens världscup i Medemblik, Holland. Tidigare regattor i år har varit Melbourne (Australien), Miami (USA), Palma de Mallorca (Spanien) och Hyères (Frankrike).

Delta Lloyd Regattan i Medemblik, Holland, seglas för 26:e året och är en regatta känd för att under åren varit väldigt innovativ. De införde tidigt bland annat separata klasser för damer i 470 och vindsurfing, prispengar, kortare banor och finalseglingar. Över 700 seglare från 53 länder deltar i de olympiska och paralympiska klasserna i Medemblik. Sverige ställer upp i 6 av de olympiska klasserna med 26 seglare i 13 olika båtar.

Regattan pågår från 26 – 30 maj. Den avslutas efter tio kvalificeringsseglingar med början på lördagskväll med så kallade medaljrace för de tio främsta i varje klass.

De största svenska hoppen är Anton Dahlberg/ Sebastian Östling i 470 klassen som har haft en fantastisk säsong så här långt. De vann regattan i Miami i januari, blev sjua på Mallorca i april och tog en bronsmedalj i Hyères vilket de nu ligger 2:a i världscupen på. De har tidigare seglat bra på världscupen i Holland och har satt höga mål för 2010 års regatta. Daniel Birgmark i Finnjolle gjorde ett av sin karriärs absolut bästa resultat i förra veckan då han tog en bronsmedalj på EM i Kroatien. Givetvis en mycket bra uppladdning inför denna regatta. På damsidan har vi OS seglaren i Laser Radial, Karin Söderström som är inne på sin andra säsong i 470 klassen tillsammans med Martina Söderbom . Förhoppningen är att de kan närma sig toppen och ta en bra placering. I Matchracing deltar Anna Kjellberg/Malin Källström/Lotta Harrysson som fick en plats på regattan efter att de vann kvaltävlingen på GKSS Olympic Regatta. De har tränat hårt under försommaren och är fortfarande i en utvecklingsfas.

Saknas i Holland gör Laser och Laser Radial besättningarna som ligger i träning på hemmaplan inför EM i Tallinn, 4 – 11 juni.

– Vi har varit ganska lyckosamma på världscupen hittills i år framför allt bland herrarna. Nu under sommaren så hoppas vi att också damerna skall få till topp-tio placeringar. Här i Holland så vill vi gärna se Anna Kjellbergs besättning i matchracing i en kvartsfinal eller varför inte ännu högre upp? säger Magnus Grävare, Förbundskapten.
Världscuptävlingen i Holland är den bäst organiserade på hela touren och vindarna brukar också vara på gott humör, lite starkare än Medelhavet på våren där vi varit nu senast. Det skulle vara skoj med en riktig hårdvindsregatta som omväxling, avslutar Magnus.

Svenska Deltagare:

470, herr
Anton Dahlberg/Sebastian Östling, KSSS
Niklas Dackhammar/Fredrik Bergström, GKSS
Victor Bergström/Marcus Dackhammar, GKSS
Finnjolle
Daniel Birgmark, GKSS
49er
Charlie Ekberg/Kalle Torlén, KSSS
Jonas Lindberg/Niclas Düring, GKSS
Carl Sylvan/Otto Hamel (ej SWE Sailing Team), GKSS
Fredrik Bäckström/ Johan Bäckström (ej SWE Sailing Team), GKSS
Matchracing, Elliott 6m
Anna Kjellberg/Malin Källström/Lotta Harrysson, GKSS
470, dam
Karin Söderström/Martina Söderbom, GKSS
Lisa Ericsson/Astrid Gabrielsson, GKSS
Ingrid Söderström/Linnea Wennergren, GKSS

Regattan kan följas på:
www.deltalloydregatta.org
www.svensksegling.se

Program:
Onsdag – Söndag, 26 – 30 Maj – start kl. 10.00
Lördag den 29 maj – finalseglingar för 470-klassen damer och herrar från kl 18.00
Söndag den 30 maj – finalseglingar med olika starttider för de olika klasserna från kl 12.00