28 maj, 2010

Sjöhistoriska öppnar på Galärvarvet

Under Skärgårdsmässan den 28-30 maj öppnar Sjöhistoriska på Galärvarvet för sommaren. I Båthall 1 kan besökarna uppleva kungligt båtliv. Utställningen Kungliga båtar visar svenska kungligheters båtar – från Gustav III:s gondolinspirerade slupar till Gustav VI Adolfs eget segelbåtsbygge.

Efter kronprinsessbröllopet visas dessutom kungaslupen Vasaorden, som brudparet ros i den 19 juni. Båthall 1 har öppet kl. 11-18 dagligen 28 maj-15 augusti därefter helgöppet t o m 12 september. Fri entré t o m 21 juni, därefter 50 kr i entré för vuxna (från 19 år).

Båthall 2 är Sjöhistoriskas studiemagasin och en skattkammare för alla båtälskare, här visas båtar från 1400-talet och framåt och alltifrån militära båtar, fritidsbåtar, allmogebåtar, arbetsbåtar till ångslupar. Båthall 2 har öppet kl. 11-18 dagligen 28 maj-15 augusti därefter helgöppet t o m 12 september. Fri entré!

Vid Dockpiren utanför Vasamuseet ligger Sjöhistoriskas egna museifartyg och dessutom ofta andra gästande fartyg. Här ligger bland annat fyrskeppet Finngrundet från 1903, minsveparen M 20 från 1941 och Sveriges första isbrytare, Sankt Erik, från 1915. Missa inte utsikten från det populära kaféet på Sankt Eriks akterdäck! Ombord på ångfartyget har också Sjöhistoriskas Sjömansklubb (5-12 år) aktiviteter. Fri entré kl. 11-18 dagligen 28 maj-15 augusti därefter helgöppet t o m 12 september.

Sjöhistoriska museet i Stockholm är ett statligt museum för handelssjöfart, marinarkeologi, fritidsbåtar, Östersjöfrågor och andra maritima teman. Tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum ingår vi i myndigheten Statens maritima museer.

www.sjohistoriska.se