14 juni, 2010

Världseliten seglar i Stena Match Cup Sweden

I år kommer fler seglare än någonsin ur världseliten i matchracing till start i Stena Match Cup Sweden. Den 5-11 juli seglas den femte av nio VM-deltävlingar i World Match Racing Tour i Marstrand. Sex svenska toppseglare av totalt 16 herrar och tio landslagsdamer ur den yppersta seglareliten gör upp om titlarna.

Pressrelease:

– För 16:e året i tävlingens historia lockar vi världens bästa seglare i matchracing. Vi befäster nu vår position som en världsmästartävling av högsta sportsliga klass, säger Erik Centerwall, sportsligt ansvarig i GKSS för Stena Match Cup Sweden.

De flesta av de 16 manliga elitbesättningarna har seglat i Marstrand tidigare, men det dyker även upp ett par nykomlingar. Nytt för i år är också att damklassen seglar i den nya sexmeters OS-båten Elliott med bara tre i besättningen istället för den DS37 som används av de manliga besättningarna. Landslagsseglarna Anna Kjellberg och Linda Rahm försvarar de svenska färgerna.

– Vi valde att segla med Elliotten eftersom de flesta damlandslag i matchracing tränar för fullt på båttypen inför OS. Det ger fler och starkare elitdamteam än tidigare, tio mot åtta, berättar Martin Sohtell, projektledare hos arrangören Brandspot.

Australiensisk storsatsning
Sjufaldige mästaren i Marstrand, australiensaren, seglarnestorn och förra årets segrare i Stena Match Cup Sweden, Peter Gilmour, är tillbaka för att om möjligt vinna sin åttonde titel. Bara de svenska seglarna, Magnus Holmberg, Mattias Rahm, Björn Hansen och Johnnie Berntson, känner de svåra vattnen nedanför klipporna vid Marstrands inlopp bättre än världsstjärnan Gilmour.

Gilmour är bara en ur en stark australiensisk satsning i den svenska VM-deltävlingen med tre herrbesättningar och en dambesättning på plats. Hans adept, världstvåan, Torvar Mirsky, som var i final 2008 då Mattias Rahm vann, satsar på revansch. I år kommer dessutom ytterligare en lovande matchracingseglare från Perth, Australien, Keith Swinton. Han erhöll sista kvalplatsen till Stena Match Cup Sweden genom sin andraplats i GKSS Spring Cup i Långedrag. Keith känner till Marstrand sedan tidigare eftersom han 2007 var båtmekaniker och funktionär på tävlingen.

Herrtävlingen anförs av Världscupens högst rankade seglare och regerande världsmästaren Adam Minoprio från Nya Zeeland. Just nu ligger Minoprio tvåa i serien bakom förra årets marstransfinalist, Mathieu Richard från Frankrike, som också är självklar på startlinjen. Dessutom kommer fyrfaldiga OS-medaljören och America’s Cup-skepparen Ben Ainslie samt förre världsmästaren Ian Williams, båda från Storbritannien. Återkommande utmanare som tidigare gjort försök på titeln i Marstrand är italienaren Francesco Bruni, med bred internationell erfarenhet från både Americas cup, Farr40 och TP52, samt Åländske Staffan Lindberg seglandes för Finland.

Nordiska seglare på topp
Dansken Jesper Radich är den sjätte utmanaren bland de nordiska teamen. Han var nyligen tvåa i den tyska deltävlingen i World Match Racing Tour och har stora chanser till topplacering i denna elit.

Stenungsundsbon Johnnie Berntsson har visat god form internationellt, liksom America’s Cup-skippern Magnus Holmberg som satsar med en Nya Zeeländsk besättning ur Phil Robertsons team. Världstian och segraren från 2007, Björn Hansen, är den ende svensk med ett Tour-kort och därmed garanterad plats i World Match Racing Tour. Hansen har inte nått sin formtopp än men brukar alltid placera sig väl i Marstrand. Ytterligare en tidigare segrare i Marstrand som visat på gryende form är GKSS-seglaren Mattias Rahm som man aldrig kan räkna bort i Stena Match Cup Sweden.

Alla kan vinna i nya OS-damklassen
Två svenska damseglare, Anna Kjellberg och Linda Rahm, satsar nu stenhårt på att få segla OS för Sverige. I den satsningen är Stena Match Cup Sweden given som på damsidan seglas i just OS-klassen Elliott. De utmanas av favoriten och världsettan Lucy MacGregor från Storbritannien och förra årets segrarinna, världstrean Katie Pellew, som innan hon gifte sig hette Spithill. Även den unga tyskan Silke Hahlbrook, världsfyra, meriterade Lotte Meldgaard Pedersen från Danmark och ryskan Ekaterina Skudina, som vann EM mot MacGregor i maj i år, är heta kandidater till finalen.

Franska OS-kandidaten Anne-Claire Le Berre och har valts ut av landslagsledningen att representera Frankrike i Marstrand istället för förväntade storstjärnan Claire Leroy, som ännu inte startat sin satsning mot OS 2012. Holländskan Renee Groeneveld är en av de nya elitseglarna i världstoppen. Hon är en snabbklättrare på rankingen och har varit väldigt framgångsrik i världscupen hittills och får ses som en dark horse.

– Årets damtävling skiljer sig från tidigare år genom att det är förbunden som håller i lagen och har anmält dem till tävlingen. De gör proffsigare satsningar av landslagskaraktär och tar med sig coacher, dietister och tränare till Marstrand, förklarar Erik Centerwall, GKSS.

Med den nya, mindre Elliottbåten är förhållanden i Marstrand helt nya för seglarna. Den har lägre mast, bara tre damer i besättningen och är en båt som kräver betydligt mer fysiskt av teamet än den 11 meter långa båten som tidigare seglats. Damerna kommer inte att kunna falla tillbaka på tidigare års erfarenheter i årets upplaga av den prestigefyllda tävlingen.

– Intresset för tävlingen har varit större än någonsin internationellt. Damklassen blir ett riktigt getingbo, med helt nya och mer krävande förutsättningar kommer vem som helst kunna vinna, menar Martin Sohtell från Brandspot.

Stena Match Cup Sweden inleds den 5 juli i Marstrand med en Round Robin-serie. Damfinalerna seglas lördagen den 10 juli och herrarnas final går söndagen den 11 juli.

Om Stena Match Cup Sweden
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

Stena Match Cup Sweden 2010 – skeppare

Skeppare herrar
Adam Minoprio, NZL, 1
Torvar Mirsky, AUS, 2
Ben Ainslie, GBR, 3
Mathieu Richard, FRA, 4
Ian Williams, GBR, 6
Peter Gilmour, AUS, 8
Franceso Bruni, ITA, 9
Björn Hansen, SWE, 10
Johnie Berntsson, SWE, 11
Keith Swinton, AUS,
Mattias Rahm, SWE, 20
Staffan Lindberg, FIN, 23
Magnus Holmberg, SWE, 49
Jesper Radich, DAN, 320

Skeppare damer
Lucy MacGregor, GBR, 1
Katie Pellew, AUS, 3
Silke Hahlbrook, GER, 4,
Anne-Claire Le Berre, FRA, 7
Anna Kjellberg, SWE, 9
Lotte Meldgaard Pedersen, DAN, 12
Renee Groenevald, NED, 14
Linda Rahm, SWE, 20
Ekaterina Skudina, RUS, 22

www.matchcupsweden.com