15 juni, 2010

Över hälften av svenskarna minns fototillfällen med doftsinnet

En ny undersökning från Nikon visar att färskklippt gräs väcker mest minnen hos svenskarna medan solkräm hamnar på klar andraplats. Stockholm 10 juni 2010 – Bara genom att titta på ett foto kan flertalet svenskar, 55%, återskapa doften eller lukten i sitt minne. Det visar en ny europeisk undersökning från Nikon.

Pressrelease:

Dessutom säger över hälften, 51% av svenskarna, ja på frågan ”Skulle du ta ett foto av något för att minnas hur det doftar?” Det är tydligt att dofter, minnen och foton hör samman.

Kvinnor tänker mer på doft än män
Överlag är kvinnor något mer känsliga för dofter och minns dem lättare – 59% av de svenska kvinnorna minns dofter från foton medan respektive siffra för svenska män är 50%. 54% av kvinnorna skulle ta ett foto för att minnas doften medan detsamma gäller för 49% av männen. Det tycks inte finnas någon direkt koppling mellan ålder och doftminne, mer än vissa skillnader för olika dofter, som att unga minns sockervadd mer än äldre och det motsatta för lägereld.

Skillnader mellan länder och kulturer i Europa
Att 55% av svenskarna kan minnas en doft genom ett foto, kan jämföras med de mest doftkänsliga spanjorerna, med hela 86% doftminne och de minst känsliga britterna med endast 37%. Snittet i Europa är 61%. Precis som man hade kunnat förutspå minns exempelvis fransmän, italienare och greker doften av solkräm bäst, medan friluftsfolket till norrmän minns lägereld mest och därefter lantbruk. Det svenska resultatet, med färskklippt gräs som etta (57%), solkräm som tvåa (46%) och lägereld som trea (39%) är detsamma som den genomsnittliga europeiska topplistan.

Doftprofessorn om resultatet
Undersökningen visar, enligt professor Rachel Herz, en av världens ledande exporter i doftpsykologi vid Brown University (http://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Sarah_Herz), hur kraftfull länken mellan våra minnen och dofter/lukter är. När foton ackompanjeras av doft väcker det mer emotionella och fantasieggande minnen, mer än någon annan minnesväckare, enligt Herz. Om dofter från barndomen säger Herz:

– Det är inte överraskande att så många människor minns doften av färskklippt gräs och solkräm starkast då dessa dofter är starkt associerade med barndomen, tiden då våra första doftminnen formas. Just barndomsdofter har en extra stark förmåga att trigga känsloladdade minnen som tar oss tillbaka i tiden.

Dessa dofter påminner svenskarna mest om ett upplevt minne:
1. Färskklippt gräs (utomhusaktiviteter, fotboll etc), 56,5%
2. Solkräm (semester på stranden), 46,1%
3. Lägereld (utflykt), 38,7%
4. Glögg/rödvin och barrskog (skidsemester eller jul), 37,9%
5. Het asfalt (semester, kliva ut ur flygplan), 36,5%
6. Kryddor och varm frukt (marknader, exotisk semester), 33,9%
7. Babytalk (nyfödd bebis), 26,5%
8. Lantbruk (på bondgård/landet), 24,0%
9. Piptobak/spearmint (mor- eller farfar), 22,8%
10. Sockervadd (tivoli, marknad), 20,6%
11. Lädersäten (bilminnen), 14,8%
(Respondenterna fick markera fem val.)

Om undersökningen
I Sverige deltog 501 respondenter i åldrarna 16-65+. Totalt deltog över 12000 respondenter i Europa och Sydafrika. Undersökningen är beställd av Nikon och utfördes av Opinion Matters mellan den 27 januari och 1 februari 2010.