24 juni, 2010

Största startfältet någonsin i Stena Match Cup Sweden

Tre nya skeppare är nu klara för årets seglarhöjdpunkt i Sverige, Stena Match Cup Sweden den 5-11 juli i Marstrand. Damien Iehl, Frankrike, och Reuben Corbett, Nya Zeeland, har kvalificerat sig till start i VM-deltävlingen. Även den tionde damseglaren, danskan Trine Abrahamsen, är klar för start. Totalt 26 skeppare står på startlinjen, vilket är det största startfältet någonsin i tävlingens historia.

De två sista herrarna kvalificerade sig från tävlingen Sails of White Nights i St Petersburg, en ISAF Grade 1-regatta, som är sista kvaltävling till Stena Match Cup Sweden, den femte deltävlingen i World Match Racing Tour, officiellt ISAF världsmästerskap.

Förra årets segrare i St Petersburg, fransmannen Damien Iehl, 35 och femterankad i världen, förlorade i år mot den 22-årige Nya Zeeländaren Reuben Corbett i semifinalen. Corbetts unga team vann sedan även finalen komfortabelt mot Eugeniy Neugodnikokov i sin första Grade 1-tävling och blev därmed kvalificerat till VM-deltävlingen i Marstrand tillsammans med Damien Iehl, som var fyra i förra årets Stena Match Cup Sweden.

– Jag är oerhört lycklig, det var vår första Grade 1-tävling, den vinner vi och blir dessutom kvalificerade till vår första World Match Racing Tour-tävling. Det är fantastiskt, kommenterade en jublande glad Reuben Corbett, som därmed uppfyllde sitt första mål. Nu återstår nästa två mål, att vinna hela touren.

– Han blir en dark horse i Marstrand, i kölvattnet på sin landsman, regerande världsmästaren Adam Minoprio. Men i årets rekordstora startfält på 16 herrar kan vem som helst vinna, säger Erik Centerwall, GKSS, sportsligt ansvarig för Stena Match Cup Sweden.

Björn Hansen, trea i VM-deltävlingen i Korea nyligen, försvarar tillsammans med Magnus Holmberg, Mattias Rahm, och Johnie Berntsson de svenska färgerna.

Damernas också rekordstora startfält kompletteras nu av den tionde seglaren, Trine Abrahamsen, som är en av Danmarks lovande matchracingseglare och satsar mot OS.
Nytt i årets damtävling är att den nya OS-båten Elliott 6 med tremannabesättningar används och att en kvartsfinal har lagts in i damprogrammet.

För mer information kontakta:
Lars-Ola Nordqvist, presschef Match Cup Sweden, +46 70-689 11 20, lars@matchcupsweden.com
Erik Centerwall, GKSS, +46 708162170, erik@gkss.se

För mer information och bildmaterial besök www.matchcupsweden.se

Stena Match Cup Sweden 2010 – skeppare

Skeppare herrar
Adam Minoprio, NZL, 1
Torvar Mirsky, AUS, 2
Ben Ainslie, GBR, 3
Mathieu Richard, FRA, 4
Damien Iehl, FRA, 5
Ian Williams, GBR, 6
Peter Gilmour, AUS, 8
Franceso Bruni, ITA, 9
Björn Hansen, SWE, 10
Johnie Berntsson, SWE, 11
Keith Swinton, AUS,
Mattias Rahm, SWE, 20
Staffan Lindberg, FIN, 23
Magnus Holmberg, SWE, 49
Jesper Radich, DAN, 320
Reuben Corbett, NZL, –

Skeppare damer
Lucy MacGregor, GBR, 1
Katie Pellew, AUS, 3
Silke Hahlbrook, GER, 4,
Anne-Claire Le Berre, FRA, 7
Anna Kjellberg, SWE, 9
Lotte Meldgaard Pedersen, DAN, 12
Renee Groenevald, NED, 14
Linda Rahm, SWE, 20
Ekaterina Skudina, RUS, 22
Trine Abrahamsen, DAN, –