28 juni, 2010

Upplev Hjälmare kanal med båt i sommar

Upptäck Hjälmare kanal i sommar. Här finns massor av upplevelser för båtfolk längs hela kanalen. Ta din båt på upptäcktsfärd mellan Mälaren och Hjälmaren. Vill du inte gå på egen hand så är ett trevligt sätt att gå i eskader i sällskap med både gamla och nya vänner. Som medlem i en båtklubb får du 10% rabatt på slussningen om du bokar och betalar på Inatur.se.

Pressrelease:

Vid Hjälmare kanal finns ett varierande landskap med såväl lummiga skogar där kanalen ringlar sig fram som öppna fält och sjöar. Djurlivet är rikt. Här kan man se bäverdammar intill kanalen. Se änder som simmar i sakta mak. Se fiskgjusen med sitt bo högt uppe i en flerhundraårig gammal tall som kastar sig ut för att söka föda.

Kanalen förbinder Mälaren via Arbogaån med Notholmsviken i Hjälmaren.
Omgivningarna har under århundradena präglats av kanalens närvaro och historiens fotavtryck kan ses på många platser. Gamla raserade slussar, minnesmärken över kungar och kanalbyggare, slussvaktarbostäder och vattendrivna verksamheter kantar kanalen och vittnar om de som en gång levde och arbetade här.

Kanalen trafikeras idag av fritidsbåtar och passagerarfartyg. Området är attraktivt som turistmål och kan upplevas lika bra från land som från vattnet. Vid Hjälmare Docka finns ett populärt Café som i år drivs i ny regi. Här serveras färskmalet kaffe, te, hembakat, smörgåsar, hemgjorda pajer, sallader, glass med mera i kanalcaféet.

I den gamla magasinsbyggnaden vid Hjälmare docka finns ett besökscentrum med en permanent utställning. Där berättas historien kring Hjälmare kanal och dockan med interaktiva modeller, ritningar, kartor och bildspel.

Det finns picknickbord och grillplatser och vid den närliggande Kvarnsjön finns en fin badplats samt restaurang. Hjälmare Dockas gästhamn har toaletter och duschar. Gå in på www.hjalmarekanal.se och läs mer om alla sevärdheter och aktiviteter.

Kanalens Dag arrangeras i år lördagen den 3 juli och är en familjedag fylld av aktiviteter med massor av båtar på plats, indockning, kvalitetsmarknad arrangerad av Hjälmare kanals vänner, lokala utställare samt ponnyridning och underhållning.

ERBJUDANDE TILL BÅTKLUBBSMEDLEMMAR
Kanalen vill bjuda in båtklubbsmedlemmar att uppleva Hjälmare kanal och därför har vi ett erbjudande med 10% rabatt till båtklubbsmedlemmar. Priset gäller på Inatur.se där du kan betala direkt. OBS, endast via länken nedan
För båtar upp till 9,99 m – 380 kr (ord 420 kr)
För båtar över 10 m – 540 kr (ord 600 kr)

LÄNK TILL ERBJUDANDET PÅ INATUR.SE
http://www.inatur.se/o2/InfoPage-InfoPageViewer/view?infoPageId=901594

(klicka på länken – eller markera – kopiera och klistra in i webbläsaren.)

Se bildspel från Hjälmare kanal – http://inatur.processmedia.se/#21.0

Fakta
Hjälmare kanal är Sveriges äldsta kanal. Den byggdes för snart 400 år sedan för att länka ihop Bergslagen och Mälaren. Sjön Hjälmaren ligger 22 meter över Arbogaån och nivåskillnaden är fördelad på nio slussar som öppnas och stängs för hand – precis som på 1600-talet.

• Byggdes åren 1629 – 1639
• Farledens längd: 13,7 km varav 8,5 km grävd
• Tillåten hastighet: 5 knop
• 9 slussar, segelfri höjd
• Nivåskillnad: 22 m
• Största längd x bredd: 30 x 7 m
• Största djupgående: 1,95 m
• Rekommenderad tid för kanalpassage: 1/2 – 2 dagar
• Sjökort: Nr 114 Hjälmaren skala 1:50 000 finns att köpa bl a vid Gravudden, Hjälmare kanal.

Mer information om Hjälmare kanal, slusstider, priser mm hittar du på: www.hjalmarekanal.se