4 juli, 2010

Jacob Wallenberg tog täten i Drake

Jacob Wallenberg, ordförande i KSSS, hade den vassaste Draken under första dagen av Sandhamn Race Week. Med sin besättning Sputte Baltscheffsky och Carl-Johan Friis vann han tre av de fyra första deltävlingarna i Drake. – Bättre start på ett mästerskap har jag aldrig haft, men jag vet inte riktigt varför det gick så bra, sa Jacob Wallenberg ödmjukt.

– Jo, vi gjorde väldigt bra starter, fyllde Sputte Baltscheffsky i.

Wallenbergs Drake vid namn Ming klöv mållinjen först i det gropiga havet tre gånger, i första tredje och sista racet. I det andra slutade Team Wallenberg sexa, ett resultat som får räknas bort från dagens tävlingar.

I det fjärde och sista racet skörade teamet sin spinnaker i en vändning mot kryssmärket, och fick sedan arbeta på fördäck hela vägen till sista länsen med att få loss spinnakern.

– Men vi klarade ändå att hålla fältet bakom oss., konstaterade Jacob Wallenberg.

– Det här är Sandhamn när det är som bäst, bra vind, 6-7 m/s sol och bra race, fina banor och fantastiska arrangemang, sa Jakob Wallenberg med ett stort mått av glädje över framgången.

På andra plats efter lördagens seglingar ligger Stefan Winberg, North Sails segelmakare, som tillsammans med Bo ”Ryggen” Ahlström, Peter Cassö, Per Nogén tog fyra andraplatser.

Gutta Johansson, KSSS, med lång erfarenhet i såväl Drake som havskappsegling, verkade inte helt nöjd med sin på tredjeplats första dagen som han tog tillsammans med bl a Gurra Krantz.

– Vi får bättra på det imorrn, sa han med ett leende.

Dagens kanske mest överraskande resultat gjorde två av Alpin-Sveriges främsta skiddamer, Maria Pietilä Holmner och Jessica Lindell Vikarby, som tillsammans med Leif Carlsson seglade in på fjärde plats. De tog tre raka tredjeplatser i sista omgångarna.

På Patrick Ståhles Drake Lady X gick bommen och förstaget av i sista racet.

Resultat Drake Dag 1

1. Jakob Wallenberg, Ming, 3
2. Stefan Winberg, Linnea, 6
3. Gutta Johansson, LEA IV, 11
4. Leif Carlsson, Åreskutan, 13
5. Staffan Larsvall, Lillskutan, 14
6. Thomas Olrog, Déjà`vu, 15
7. C-G Piehl, Jolle, 16
8. Peder Bruske, Dorrit XV, 18
9. Arne Johansson, Drakulla, 18
10. Johan Hedberg, Alice, 27
11. Dag Bjurström, Chalou, 30
12. Patrik Salén, Amarona, 31
13. Patrick Ståhle, Lady X, 35
14. Jan Orest, Pearl, 38

Foto: Oskar Kihlborg.