7 juli, 2010

Spännande Jr Cup final på Marstrand

Finalen i Jr Cup avslutades i växlande vind på tävlings arenan idag på Marstrand. Vann gjorde lag Filip Örtengren, Carl Åkesson och Oliver Uziel från Wikens BS. På andra plats kom Niklas Emond, Jacob Munck af Rosenschöld och Johanna Hansson från Borstahusens SS och tredje platsen tog Jakob Klitte, Fredrik Höije och Mikaels Höije från Råå jolleklubb. Det var sex båtar som gjorde upp om segern.

Det vinnande laget får ett fantastiskt första pris då de får segla på tävlingsbåtarna med ett av de deltagande lagen i Stena match Cup Sweden, herrklassen under torsdagen den 8 juli. En unik möjlighet för tre yngre kommande talanger att få se världsstjärnornas arbete på båten på nära håll. Ytterligare en deltagare fick genom lottning samma möjlighet. Något som aldrig har hänt tidigare.

– Att få segla med proffsen på detta sätt är en upplevelse för livet och kommer förhoppningsvis inspirera dessa juniorer i deras framtida seglingskarriär, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör/sportchef från Svenska Seglarförbundet.

Jr Cup har pågått 5-7 juli och blev en succé. Det har varit tuffa förhållanden för de 22 deltagande lagen med mycket vind och vågor har bidragit till fantastisk segling. Varje lag som bestått av 3 seglare med en max ålder på 50 år varav den äldsta kan vara max 20 år från olika delar av landet samt Norge.

Teamen från Stena Match Cup Sweden har bidragit med sin kunskap och erfarenhet till juniorerna på ett fantastiskt sätt genom att delta på morgonmöten och debriefings. Kombinationen av juniorer och världsstjärnor på samma vatten blev en fantastisk match. Jr Cup kommer tillbaka till Marstrand nästa år.

För mer information, bilder och filmklipp:
www.svensksegling.se/jrcup

Fakta Jr Cup
Jr Cup är en tävling som kopplar ihop svenska juniorer med världens seglaress. I år har Jr Cup seglats under Stena Match Cup Sweden-veckan på Marstrand. Juniorerna seglar i tremannalag för att utvecklas inom kommunikation, ledarskap ombord och bansegling i allmänhet. Jr Cup seglas i korta race i sprintformat, med sex båtar som startar samtidigt och seglar en bana på ca 10 minuter. Först seglas kvalseglingar och därefter finalseglingar. 2010 har tävlingen seglats med Pelle Petterson-ritade C55:or. För att förutsättningarna ska vara lika står arrangörerna för tävlingsbåtarna. Årets arrangörer var Marstrands SS och Lerums SS.